Home > Zijn alle e-bikes geschikt om lange dagen te toeren?

Zijn alle e-bikes geschikt om lange dagen te toeren?

Je bent van plan een heerlijke lange dag te gaan toeren. Nederland ligt vol met prachtige wegen en paden om de hele dag erop uit te gaan. Onderweg stop je voor koffie, een gebakje en tussen de middag pak je een heerlijke uitsmijter bij een lokale bistro. Genieten, liefst met hoofdletters.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Maar is iedere fiets geschikt voor zo’n actief ontspannen dagje uit? In principe natuurlijk wel, maar op – pak ‘m beet – een vouwfiets of bakfiets rijd je niet lekker zo’n hele dag. Dan wordt het stoempen en pijn lijden. Die voorbeelden zijn natuurlijk uitersten, maar er zijn eenvoudigweg comfortabeler opties.

Waar let je op als je de hele dag wil fietsen

Om lange ritten te maken heb je comfort nodig. Comfort zit in meerdere onderdelen van een fiets of e-bike.

Brede banden

Denk allereerst over de mogelijkheid om op meerdere terreinen te kunnen fietsen. Smalle banden met weinig profiel rollen lekker op glad asfalt, maar zodra je van de harde wegen af gaat heb je andere banden nodig. Bredere banden met profiel helpen je offroad door te kunnen fietsen met een aanzienlijk kleinere kans op glijpartijen of lekrijden.

lekker fietsen op een ebike

Geometrie

De geometrie van de fiets is mede bepalend voor je comfort. De meeste fietsen en e-bikes hebben een verstelbare stuurpen om meer rechtop of juist meer diep te kunnen zitten. Maar de geometrie van de fiets zelf is vaak ook al gericht op een bepaalde positie op de fiets. Een sportieve e-bike heeft vaak een wat diepere zit en dus een langere reikwijdte (reach) van het zadel naar het stuur.

Vering

Carbon of aluminium klinkt heerlijk licht en fietst soepel. Maar een beetje klinkweg of grindpad vraagt om absorptie van hobbels. Een verende voorvork en een verende zadelpen is dan wel heel fijn!

Schakelen

Er zijn grofweg twee soorten schakelsystemen. Derailleur en naaf. Bij een derailleur versnelling schakelt de ketting van links naar rechts en terug om van tandwiel te wisselen. Naafversnellingen zitten in de naaf van het achterwiel. Beide hebben voor- en nadelen. Om sportief te kunnen fietsen en ook bergop je mannetje te staan is een derailleur de beste opties, omdat het veel opties heeft en je kunt beter onder kracht schakelen.

Remmen

De meeste fietsen hebben het tegenwoordig al wel, maar we noemen het toch. Een fiets met schijfremmen remt in alle omstandigheden goed en krachtig.

ebike op het strand

Ondersteuning

Een middenmotor met krachtige koppel, uitgedrukt in Nm (newtonmeter) helpt je heuvel over te komen. Hoe hoger de koppel, hoe beter je accelereert en heuvelop kunt.

Daarnaast is je accu ook bepalend voor het plezier. De combinatie motor, ondersteuningsstand en grootte van de accu bepaalt grotendeels de actieradius. Let daarom op de maximale actieradius, maar onthoud dat het in het gunstigste geval wordt uitgedrukt. Een maximale actieradius van 180 kilometer haal je niet als je de hele dag in standje Turbo, heuvel op en tegen de wind in met lage bandenspanning rijdt. Er zijn e-bikes waarbij je een tweede accu kunt plaatsen, of een accu-upgrade kunt doen.

Conclusie

Voor lange dagen op verschillende terreinen en verschillende omstandigheden is een e-bike met brede banden, vering, derailleurversnellingen en een comfortabele geometrie de beste optie.

Een Cannondale e-bike zou een goede optie zijn, maar veel andere merken hebben ook e-bikes met de genoemde eigenschappen.

Voor de allerbeste adviezen, testen en service ga je het liefst langs bij een erkende fietsenwinkel die je helpt de beste keuze te maken en te helpen met de juiste instelling op pad te gaan.

Tags:

overige berichten

De voordelen van een elektrische fiets

De voordelen van een elektrische fiets

Met de stijgende populariteit van elektrische voertuigen, is het geen verrassing dat elektrische fietsen steeds meer terrein winnen in de fietsindustrie. Elektrische fietsen bieden een alternatieve en milieuvriendelijke manier van transport die zowel voordelig is voor...

route’s

Over de maasterrassen bij Beesel

Deze route wordt aangeboden door Routebureau Nederland Titel: Over de maasterrassen bij Beesel Start- en eindpunt: Terras Maashof, Ouddorp 14 in Beesel Pauzeplaats na 19 km: Café De Bosrand, Bosstraat 100 in Swalmen Afstand: 31 km...

Rondom het Beuven

Deze fietsroute "Rondom het Beuven"wordt aangeboden door Routebureau Nederland Titel: Rondom het Beuven Start- en eindpunt: Het Blank Water, Brugstraat 9 in Someren Eind Pauzeplaats na 19 km: Golfbaan De Swinkelsche, Maarheezerdijk 10 in Someren...

Langs de beken van het Leudal

Deze route wordt aangeboden door Routebureau Nederland Titel: Langs de beken van het Leudal Start- en eindpunt: Café Den Hook, Dorpstraat 71 in Heythuysen  Pauzeplaats na 19 km: Café Lot, Kerkstraat 1 in Nunhem Afstand: 31 km...