Home > Noord-Hollandpad E12

Noord-Hollandpad E12

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 12 (Abcoude – 's-Graveland) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: NS-station Abcoude
Eindpunt: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Noordereind in ‘s-Graveland
Afstand: 23 km
Gps-navigatie: Klik hier om deze route te downloaden naar gpx

printbare routebeschrijving downloaden

Rivier- en dorpslandschappen, zand- en veenplassen
Vanaf station Abcoude loopt u eerst zuidwaarts op de westoever van de kronkelende Angstel. Op de Horndijk ziet u links in het weiland de halvemaanvormige slotgracht van het verdwenen middeleeuwse Slot Abcoude. Dan langs het licht glooiende Hoogland met zijn molen naar Baambrugge. Aan de andere kant van de rivier wandelt u verder langs boerderijen, buitenhuizen en theekoepeltjes naar Loenersloot, met zijn in het groen verscholen kasteeltoren. U steekt oostwaarts door naar Vreeland aan de Vecht en kunt genieten van het aloude rivier- en dorpslandschap. Verder over klinkerweggetjes, grintpaden en dijkweggetjes naar Overmeer. Hier slaat u af naar het oosten. De verharde, half- en onverharde paden voeren langs zand- en veenplassen, door het zuideinde van Ankeveen en zijn polder. Om bij het Noordereind van ‘s-Graveland de afgezande, beboste en met landhuizen, tuinen en parken verrijkte uitlopers van de Gooise stuwwal te bereiken.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni)
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) (onderdeel van de routebeschrijving, zie link hierboven).

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.