Home > Nood-Hollandpad E09

Nood-Hollandpad E09

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 09 (Krommenie-Halfweg) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: NS-station Krommenie bij het infopaneel van het Noord-Hollandpad
Eindpunt: Museum Stoomgemaal, Haarlemmermeerstraat 17 in Halfweg
Afstand: 25 km
Gps-navigatie: Klik hier om deze route te downloaden naar gpx

printbare routebeschrijving downloaden

Lopen over hoge dijken
Vlak voor Fort Veldhuis – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – wordt de Lagendijk een Hogedijk, verderop ook wel Sint Aagtendijk geheten, naar de middeleeuwse naam voor Beverwijk. Hier vindt u vergezichten alom. Na het fort loopt de route over een schelpenpad onderlangs de dijk en fungeert deze als buffer tegen het bruisen van de A9. Via een fietspad achter de golfbaan om belanden we op de Noorder IJ- & Zeedijk. Pas als de asfaltweg bovenop de dijk gaat lopen, moeten we als wandelaar genoegen nemen met de onverharde voet van de dijk met uitzichten over de weilanden in het oosten. Na de veerpont over het Noordzeekanaal bij Buitenhuizen slalommen we door polderbossen om bij Spaarndam weer een middeleeuwse dijk te volgen, de Inlaagdijk. In feite de eerste zeedijk hier. Later is de Inlaagdijk door het nog niet getemde IJ doorgebroken, deels weggespoeld en vervangen door een meer zuidelijke afsteekdijk, de Hoge- of Spaarndammerdijk. Deze pikken we vlak voor Halfweg op, daar waar hij tot fietspad gepromoveerd is en we kunnen genieten van vergezichten over oude schansen, verruigde veenweiden en verlande dijkdoorbraken. De route start bij het NS station van Krommenie. Daar vindt u ook het informatiepaneel over deze etappe.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni)
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) (onderdeel van de routebeschrijving, zie link hierboven).

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.