Home > Noord-Hollandpad E05

Noord-Hollandpad E05

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 05 (Den Oever-Kolhorn) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: JuliHavenweg in Den Oever
Eindpunt: infopaneel Noord-Hollandpad op Westfriese Dijk in Kolhorn
Afstand: 28 km
Gps-navigatie: Klik hier om deze route te downloaden naar gpx

printbare routebeschrijving downloaden

Wandelen over kronkelige dijken
Deze wandeling is een verkenning van het vroegere, ganzenrijke eiland Wieringen en zijn bochtige zeedijken. Gevolgd door een doorsteek over rechte kanaal- en polderdijken naar het voormalige Zuiderzeehaventje Kolhorn, op het 'oude land' achter de Westfriese Omringdijk. Tijdens het ommetje Den Oever toont Wieringen zich met zijn zeedijk, vissershaven, zeezichten en zilte geuren een bijna-waddeneiland. Op de befaamde wier- of beter zeegrasdijk vermindert het 'eilandgevoel' omdat we hier aan de zuidkant over ingepolderd kwelderland uitkijken. Maar het licht-lucht-ruimte gevoel blijft.
Bij het haventje van De Haukes heeft men uitzicht op het golvende keileem-landschap van Wieringen, opgestuwd in de voorlaatste ijstijd. Tenslotte loopt u over hoge grasdijken langs de vogelrijke vooroevers van het Amstelmeer en de plas-dras oevers van het Waardkanaal naar Kolhorn.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni)
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) (onderdeel van de routebeschrijving, zie link hierboven).

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.