Home > Noord-Hollandpad E04

Noord-Hollandpad E04

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 04 (Julianadorp-Kolhorn) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: Julianadorp Noorderhaven, infopaneel Noord-Hollandpad bushalte Brink
Eindpunt: infopaneel Noord-Hollandpad op Westfriese Dijk in Kolhorn
Afstand: 22 km
Gps-navigatie: Klik hier om deze route te downloaden naar gpx

printbare routebeschrijving downloaden

Lopen over oude zeedijken
Een dagwandeling door open bollen-, polder- en dijkenland, in aansluiting op de eerste etappe vanuit Wieringen. U start in het parkdorpje Noorderhaven en vaart met het pontje over het Noordhollands Kanaal (1825) naar het Westeinde van de Gelderse Buurt, een lintdorp langs de Molenvaart in de polder Anna Paulowna (‘AP’ in de volksmond, in 1847 drooggemaakte kwelders). Om over de grasdijk langs het Kanaal verder te lopen en een doorsteek te maken door de bollenvelden, deels voor u opengesteld door bollenboeren. Op de schapenrijke Zijperdijk, de noordelijke ringdijk van de polder Zijpe (1597) loopt u naar het sfeervolle dijkdorpje Oudesluis, waar vroeger de polder uitwaterde op de Zuiderzee. Hier stapt u over op resp. de noordwestelijke en noordelijke grasdijk van de Wieringerwaard, een droogmakerij uit 1611. Bij korenmolen De Hoop kunt u het polderdorp in om wat te eten of te drinken. Tot slot via het dijkbuurtje Nieuwesluis over de grasdijk van het Waardkanaal naar de ansjoviskade van Kolhorn, een voormalig Zuiderzeehaventje.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni)
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) (onderdeel van de routebeschrijving, zie link hierboven).

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.