Home > Noord-Hollandpad E03

Noord-Hollandpad E03

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 03 (Den Helder-Julianadorp) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: NS-station Den Helder
Eindpunt: Julianadorp Noorderhaven
Afstand: 15 km
Gps-navigatie: Klik hier om deze route te downloaden naar gpx

printbare routebeschrijving downloaden

Door bollenvelden en Mariëndal
Het eerste deel van deze vrij korte etappe voert door het afwisselende stads-, forten- en duintjes-landschap van marinestad Den Helder. Hoogtepunt: de 19e-eeuwse liniedijk in de zgn. Stelling van Den Helder. Boven op een bunkerheuvel van Fort Dirksz Admiraal kijkt u uit over de veelhoekige wallen, grachten en rietvelden van dit in oorsprong Napoleontische fort. Dan steil naar beneden langs paarden en koeien, en over een buitenwal naar een schouwpad, richting NS-Den Helder-Zuid. Het tweede deel voert eerst door de groene zuidrand van de stad om via het recreatiegebied Mariëndal een breed bollenveldenpad in te slaan. Hier lag vroeger Het Buitenveld of Koegras van de kustdorpen Huisduinen en Helder: uitgestrekte kwelders achter de oude Zanddijk, ingepolderd in de jaren 1817-‘18 en later ‘verbold’. In Julianadorp loopt u door een poldervinex die aan het oude polderdorpje vastgebreid is. Via een slalom over allerlei paden eindigt de route in het parkdorpje Noorderhaven, een groene oase.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni)
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) (onderdeel van de routebeschrijving, zie link hierboven).

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.

Klik hier voor de website van het Noord-Hollandpad