Home > Noord-Hollandpad E02

Noord-Hollandpad E02

Het Noord-Hollandpad is ontwikkeld door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 02 (De Waal – Den Helder) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: Oostpunt van Hogereind, in plantsoentje – bij rotonde en bushalte lijn 29 vanaf Veerhaven ‘t Horntje of De Cocksdorp. Bij informatiepaneel Noord-Hollandpad, RD-coördinaat 117.350 + 565.150
Eindpunt: NS-station Den Helder
Afstand: 24 km (een deel van de route wordt per veerboot afgelegd)

Klik hier voor de route op de website van het Noord-Hollandpad

Banjeren door de binnenlanden van Texel
Een slingerend traject over de zuidwestkant van het eiland richting Veerhaven ‘t Horntje. Eerst langs de oostflanken van de Hoge Berg, over hollewegen, schelpenpaadjes en weilandpaden omzoomd met opgestapelde graszoden, zogenaamde ‘tuûnwallen’ in het Texels. Dan een doorsteek over een graspad door drassig vogel- en schapenland van Natuurmonumenten – tijdens broedseizoen moet u omlopen via het knusse dorpje Oudeschild. Na een bezoek aan het gerestaureerde fort De Schans (1575), dat eeuwenlang de schepenrijke Rede van Texel moest bewaken, gaat u de brede Waddendijk op. Weidse vergezichten. Tot slot een aantrekkelijk stuk over een kronkelende grasdijk: de smalle Texelerdijk. Waker uit de tijd dat de aangrenzende slibben en schorren nog niet bedijkt en drooggelegd waren (sinds 1848 Prins Hendrikpolder). Na het herbouwde havensluisje van Den Hoorn en een karakteristieke schapenboet buigt u af af naar het zuiden. Om in een omtrekkende beweging naar de Mokbaai te lopen en over een grasdijk de Veerhaven te bereiken. Met als uitsmijter in Den Helder nog een tochtje over de terreinen van het Marinemuseum en de v.m. Rijkswerf Willemsoord, op weg naar het station.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) die worden aangeboden in de routebeschrijving.
Klik hier voor meer informatie

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kunt u ook het gehele GPS-track van alle etappes (inclusief alternatieve routes i.v.m. het broedseizoen) downloaden.