Home > Noord-Hollandpad E01

Noord-Hollandpad E01

Het Noord-Hollandpad wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange- afstand-wandelroute (circa 270 kilometer) van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Etappe 01 (De Cocksdorp-De Waal) van het Noord-Hollandpad
Startpunt: De Volharding in De Cocksdorp (Texel)
Eindpunt: De Waal
Afstand: 18 km

Klik hier voor de route op de website van het Noord-Hollandpad

Over dijken en langs schapen
Vanaf de top van Texel voert deze halfdaagse etappe over de Eierlandse Zeedijk, een brede grasdijk met vergezichten over het Eierlandsegat, de Waddenzee en Vlieland. Bij De Cocksdorp duikt hij de Eierlandsepolder in, een 19e-eeuwse droogmakerij van kwelders en kreken. U loopt hier zigzaggend door een natuurreservaat van Staatsbosbeheer, over soms drassige weilandpaden en vroegere kreekbeddingen. Via een onverharde polderweg bereikt u het brede Eierlandse Kanaal waar u zich zelf met een touwtrekpontje moet overtrekken naar de Binnendijk. Deze schapen- en overstapjesrijke grasdijk volgt u kilometers lang tot een huis dat heel toepasselijk ‘Eijerlandsend’ heet. Via een oude helmdijk daalt u af in het polderreservaat Waal en Burg van Natuurmonumenten – alleen buiten broedseizoen, anders volgt u een verhard alternatief. Over gras- en landwegen, langs een vogelkijkhut en een oude rietomzoomde zeekreek beland u op de middeleeuwse Burgerdijk. Om zo het hoger gelegen De Waal te bereiken, ooit een boeren- en vissersdorpje op het Oude Land van Texel.

Let op: Alternatieve route tijdens het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen zijn veel natuurgebieden gesloten en dient u te kiezen voor de alternatieve route(s) die worden aangeboden in de routebeschrijving.
Klik hier voor meer informatie

Deze route kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. De bijbehorende routebeschrijving vindt u op de website van het Noord-Hollandpad.