Home > Parels Utrechtse Heuvelrug-Zuid

Parels Utrechtse Heuvelrug-Zuid

Deze route is ontwikkeld door Staatsbosbeheer

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Start- en eindpunt: Parkeerplaats bij Buitencentrum De Blauwe Schuur, Veenseweg 27 in Amerongen
Afstand: 49 km

Markering
De route volgt meestal een tracé van het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Utrecht. Bij de knooppunten vindt u steeds een informatiepaneel waarop de kaart van de omgeving staat. Witte bordjes met een groen omcirkeld cijfer en een pijl geven de richting naar het volgende knooppunt aan. Let op: De route wijkt regelmatig af van het fietsknooppuntennetwerk. Download hier de routebeschrijving

Utrechtse Heuvelrug-Zuid
Het was de voorlaatste ijstijd die de Utrechtse Heuvelrug deed ontstaan, toen gletsjers uit Scandinavië de bodem opstuwden. Uiteindelijk werd het honderdvijftigduizend jaar geleden weer warmer en smolt het ijs weg. De stuwwal ligt er sindsdien. De hoogteverschillen op de Heuvelrug vragen wel wat inspanning van de fietser, maar die wordt rijkelijk beloond met een prachtige fietstocht rond het ’Central park’ van Nederland.
Het is wonderlijk hoe de vlakke provincie Utrecht in tweeën wordt gedeeld door een lange keten van heuvels. Hier wuift de ijstijd ons als het ware nog een beetje gedag. Want het was de voorlaatste ijstijd die de Utrechtse Heuvelrug deed ontstaan, toen gletsjers uit Scandinavië de bodem opstuwden. Net als in de bergen staan in dit nationale park aardlagen scheef en zelfs verticaal, de zuidflank van de heuvelrug grenst direct aan het rivierdal van de Nederrijn. Nergens anders in Nederland liggen stuwwal en rivierdal zo dicht bij elkaar. Nergens liggen ook zo veel prehistorische grafheuvels, natuurgebieden, oude lanen, kastelen, buitenplaatsen, tuinen en parken bij elkaar. Doordat de bossen zo gevarieerd zijn, zitten ze vol met dieren. En: in de herfst is het nergens beter paddenstoelen plukken dan in deze heuvels!

Download hier de routebeschrijving
Ga naar de website van Staatsbosbeheer

Bron tekst: Staatsbosbeheer.nl