Home > Door de Maascorridor

Door de Maascorridor

Deze route is ontwikkeld door Het Limburgs Landschap

De website van Het Limburgs Landschap wordt op dit moment vernieuwd. De routes van deze organisatie zijn daarom tijdelijk niet te downloaden. Excuses voor het ongemak.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Start: Botanische Tuin Jochumhof in Steyl (bij Tegelen)
Afstand: ca. 12 km
Markering: De route is met een rode markering op muren en hekken en via rode wandelroutepaaltjes aangegeven.

U komt op de aangegeven wandelroute door vanuit de ingang van de Jochumhof meteen naar rechts langs de Maas te gaan lopen. U komt zo langs het veer. Door de veerstoep over te steken en onderlangs de kloostermuur te gaan lopen komt u op de rode Maascorridor-wandelroute.

De Maas centraal
De Maas is de levensader van de stad. Ze heeft het landschap sinds oudsher gebouwd en gevormd. Zo oud als het landschap is, is de menselijke geschiedenis niet. Maar de verschillende namen in het terrein geven aan dat wij ons hier al lang thuis voelen. Wat te denken van de Napoleonsbaan, of refererend aan nog oudere tijden de Romeinenweg en de Legioenweg.
De opbouw van het landschap gaat zo langzaam dat we er weinig van zien of merken. Het meest tastbaar is het als de rivier tijdens een hoogwater te keer gaat en haar weg wil banen op plekken waar wij dat liever niet hebben. Waar mogelijk krijgt de rivier tegenwoordig weer de ruimte en de kans om haar oevers zelf vorm te geven. Hier ontstaan de mooiste natuurgebieden met nevengeulen, honderden plantensoorten en vele vogels. Midden in de stad is hiermee de laatste jaren een wandel- en natuurgebied van formaat ontstaan. Het gebied verbindt de kernen van Venlo, Blerick, Hout-Blerick, Baarlo, Tegelen en het kloosterdorp Steyl met elkaar. De wandelroute mag met recht de groenste stadswandeling van Europa genoemd worden.

Let op
Vanwege de grote grazers (Galloway-runderen) in het terrein kunnen honden op deze wandeling niet mee. De wilde runderen ervaren honden als hun natuurlijke vijand de wolf en zullen hun kudde ertegen verdedigen. De grote grazers worden als wild beschouwd, dus niet aaien, niet voeren, nooit tussen de kudde doorlopen en voldoende afstand houden. Mochten de Galloway-runderen op het pad blijven staan, kies zo mogelijk een andere route of ga er in een boogje omheen. U hoeft in dit natuurgebied niet op de paden te blijven. 

Download hier de routefolder van Het Limburgs Landschap met meer informatie over het gebied
Download hier het routekaartje van Het Limburgs Landschap
Klik hier voor de website van Het Limburgs Landschap