Home > Grondwetpad – deel 2

Grondwetpad – deel 2

Het Grondwetpad – Een wandeling langs de geschiedenis van de Grondwet in het centrum van Den Haag
De stad Den Haag is bekend als het centrum van onze democratie. Maar hoe duidelijk is de rol die verschillende gebouwen hebben in onze constitutionele democratie? En waar vinden we deze gebouwen? De wandeling het Haagse Grondwetpad geeft antwoord op die vragen. In deze wandeling zijn die plekken opgenomen, die verband houden met artikelen uit de Grondwet. Zo wordt Den Haag als centrum van de Nederlandse constitutie ineens een stuk zichtbaarder! Ga voor meer informatie naar de website van het Grondwetpad.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Het Grondwetpad bestaat uit twee delen. Deel 1 voert langs de locaties 1 t/m 22 en is in ongeveer één uur te lopen. Deel 2 van het Grondwetpad gaat langs 23 t/m 29. Dit is een route van ongeveer 4,5 km en de locaties liggen verder uit elkaar. Deze route kan daarom ook prima per fiets worden afgelegd.

Klik hier voor Grondwetpad deel 1 (1 t/m 22)

Routebeschrijving Grondwetpad deel 2 (23 t/m 29)
1. Wanneer u vanaf de Kloosterkerk op het Lange Voorhout links richting Kneuterdijk loopt, kijkt u de Parkstraat in. Als u de Parkstraat helemaal uitloopt, gaat deze uiteindelijk (na oversteken Mauritskade) over in de Alexanderstraat. Op de Alexanderstraat ligt het Willemspark. Te midden van dit park is een plein: Plein 1813.
2. 
U loopt recht door naar de Javastraat, vervolgens naar links in de richting van de Laan van Meerdervoort. U vervolgt uw pad in de richting van de Scheveningseweg. Aan uw linkerhand treft u het Vredespaleis aan.
3. U gaat terug naar het Plein 1813 en dan linksaf de Sophialaan op. Bij het verlaten van het Willemspark slaat u rechtsaf. U bent dan op de Nassaulaan. Op nummer 18 is de Kanselarij der Nederlandse Orden gevestigd.
4. Loop verder over de Nassaulaan naar nummer 6. Dit is het gebouw van de Onderwijsraad.
5. Loop verder over de Nassaulaan richting de Mauritskade. Sla linksaf en loop de Mauritskade helemaal af totdat deze overgaat in de Dr. Kuyperstraat. Op nummer 5 staat het Kuyperhuis, het voormalige woonhuis van Abraham Kuyper.
6. Slaat u nu rechtsaf bij de Koninginnegracht. Vervolg u weg op de Prinsessengracht. Sla linksaf bij de Bezuidenhoutseweg en loop helemaal rechtdoor langs het CS (rechterhand) en voorbij de afslag naar de Utrechtse baan. Daar is op Bezuidenhoutseweg 60 het gebouw van de Sociaal Economische Raad (SER).
7. Loop nog verder over de Bezuidenhoutseweg. Op nummer 151 staat het gebouw van de Nationale ombudsman.

Download hier de complete routebrochure van het Grondwetpad (deel 1 en 2)