Home > Rondje Zuidlaardermeer

Rondje Zuidlaardermeer

Deze route is ontwikkeld door Het Groninger Landschap

Titel: Rondje Zuidlaardermeer
Start- en eindpunt: Recreatiegebied de Leine, waar het vloedmoeras Leinwijk is aangelegd.
Afstand: 15 km.
Beschrijving/markering: Dit is een beschreven route. Klik voor de routebechrijving op de link onderaan.

Gps-navigatie: Klik hier om de route te downloaden naar gpx 

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Let op: in de route is een zelfbedieningspontje opgenomen, dat van 1 april tot 1 oktober in de vaart is. Buiten die periode moet een alternatieve route worden gekozen.

Het Zuidlaardermeergebied
Het Zuidlaardermeer maakt deel uit van het beekdalsysteem van de Hunze. Het water uit Oost-Drenthe wordt via de Hunze, het Zuidlaardermeer en het Drentsche Diep afgevoerd naar het noorden. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig. 

Ontstaan van het meer
Het meer zelf is op natuurlijke wijze ontstaan, waarschijnlijk als gevolg van een verstopping in de Hunze. De afwatering van de Hunze in noordelijke richting werd verhinderd door moerasvegetatie en de aangroei van broekbos. Het water uit Drenthe hoopte zich op in het lage deel van het rivierdal, tegen de Hondsrug. Het veen werd door de stroming van de rivier losgeslagen. Mogelijk droegen de vele watersnoodrampen en stormvloeden in de Middeleeuwen bij aan de vorming van het meer. Het Zuidlaardermeer is nu circa 540 hectare groot en gemiddeld nog geen meter diep. De oevers worden gevormd door ongeveer 120 hectare rietlanden met hier en daar wat wilgen en elzen. De elzenbroekbossen langs het meer horen tot de mooiste van Noord-Nederland, met elzenzegge en kleine valeriaan.

printbare routebeschrijving downloaden