Home > Wandelen door het Ketliker Skar

Wandelen door het Ketliker Skar

Startpunt: Bezoekerscentrum ‘It Beekpronkje’
Afstand: 5 km, 2 km en 2 km
Gebied: Ketliker Skar
Markering: Rode, blauwe en groene paaltjes
Bijzonderheden: Er is een verharde route van 2 km die toegankelijk is voor mindervaliden.
Honden zijn in dit gebied niet toegestaan in verband met de aanwezige Schotse Hooglanders

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Het Ketliker Skar is een cultuurbos met heide en graslandjes dat in de 19e eeuw is aangelegd en vooral voor de jacht en voor houtproductie werd gebruikt. De verschillende weidegronden, werden als landbouwgrond gebruikt, maar nadat It Fryske Gea het Ketliker Skar in haar beheer kreeg, zijn ze wat wilder en grilliger geworden. Een kudde schapen en de Schotse Hooglanders zorgen ervoor dat de graslandjes en de heide niet in bossen veranderen.

Op de uitkijktoren de ‘Tsjongertoer’ kan je het gebied overzien en kan je de Tsjonger zien stromen. Het informatiecentrum waar de wandeling is begonnen is gewijd aan beekdallen, en daar is dan ook de nodige informatie te vinden over het Tsjongerdal.

Er is een groot aantal verschillende bomen te zien in het bos, zoals eik, beuk, paardekastanje, tamme kastanje, Japanse lariks, douglasspar en hulst. Ook kan je reeën, roofvogels, vleermuizen en de groene glazenmaker, een zeldzame libel, tegenkomen. Het Ketliker Skar biedt dus volop variatie, met droge zandgronden, vochtige rivierleem, bos,
weide en heide en een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten.

Deze route is ontwikkeld door It Fryske Gea.