Home > Wandelen in het Taconisbosk

Wandelen in het Taconisbosk

Startpunt: er zijn 2 mogelijke startpunten, beide op de Rotstergaastweg in Nieuweschoot
Afstand: ongeveer 4 km (van startpunt naar startpunt)
Gebied: Natuurgebied Taconisbosk met historisch tsjerkepaad (kerkenpad)
Markering: het wandelpad is met bruine paaltjes gemarkeerd

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Het Taconisbosk is een boscomplex met eeuwenoude bomen en een grote verscheidenheid aan vogels. Het is te bereiken via het historische tsjerkepaad dat dwars door een waardevol agrarisch cultuurlandschap en langs het Taconisbosk loopt. Het bos bestaat voornamelijk uit eiken en berken, met hier en daar een beuk of een den en op de bodem braam en varen.

Bijzonder is het vrijwel ongeschonden houtwallenlandschap. Vroeger waren deze houtwallen erg belangrijk in de agrarische bedrijfsvoering: de wallen hielden het vee tegen en leverden hout voor hekpalen, gereedschappen en de bouw van stallen. Ook voorzagen de houtwallen in de behoefte aan brandhout.

Een rustig bos met oude bomen en dood hout is bijzonder aantrekkelijk voor holenbroeders zoals grote bonte specht, boomkruiper, koolmees en gekraagde roodstaart. Ook zijn er veel vlinders, libellen en juffers te zien.

Aan de westkant van het bos ligt, enigszins verscholen, een vijver met enkele heuveltjes. Het karakter van het geheel doet een beetje aan de stijl van de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard denken.

Deze route is ontwikkeld door It Fryske Gea.