Home > Op de fiets door het land van Ellert en Brammert

Op de fiets door het land van Ellert en Brammert

Deze route is ontwikkeld door Tourist Info Drenthe

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Startpunt: Dierenpark Emmen aan de Hoofdstraat
Waar: Ellertsveld, Drenthe
Markering: fietsknooppunten
Afstand: 55 km

Ooit leefden in Zuidoost-Drenthe de legendarische reuzen Ellert en Brammert. Dit gevreesde tweetal liet reizigers struikelen over een touw dat ze samen gespannen hadden over het veld. Vervolgens beroofden ze hun slachtoffer van zijn bezittingen, aldus de legende. Gelukkig hoeven wij ons daar niet meer druk over te maken. Het is heerlijk fietsen over het Ellertsveld en door de omringende bossen.

Deze route, die is ontwikkeld door Tourist Info Drenthe, start bij Dierenpark Emmen. Vanaf het dierenpark volg je de volgende knooppunten:  16 – 32 – 27 – 28 – 08 – 07 – 33 – 75 – 77 – 59 – 36 – 38 – 39 – 37 – 41 – 21

Via het Valtherbos, met maar liefst 4 hunebedden rijd je langs het rustige dorpje Valthe met z’n prachtige boerderijen naar het meer toeristische Odoorn ;  bekend van de Drentse Wandel 4Daagse en het Internationaal Folkloristisch Dansfestival SIVO. Je vervolgt je weg via de Achterweg naar Odoornerveen, waar je een stukje langs het Oranjekanaal fietst, richting Schoonoord. In dit dorp kom je oog in oog te staan met Ellert en Brammert… Schoonoord bezit het openluchtmuseum Ellert en Brammert, waar je een indruk krijgt van de leefwijze in dit gebied meer dan honderd jaar geleden. Vanaf Schoonoord ga je via boswachterij Sleenerzand naar het dorpje Sleen met de hoogste kerktoren van Drenthe en een gezellige brink. Via de zuidkant verlaat je het dorp richting Erm waar je via het Ermerzand, een recreatiegebied, naar het dorpje Erm rijdt en vervolgens via het Noordbargerbos weer in Emmen aankomt.

Je kunt deze route ook in tegengestelde richting fietsen. Volg dan de ANWB-themaborden van de fietsroute Ellertsveld.

Ga voor meer mooie fietsroutes in Drenthe naar Fietsendrenthe.nl

Bron tekst: CampingVizier (augustus 2010)
Fietsenwandelweb.nl verzorgt elke maand de rubriek ‘Fietsen en Wandelen’ in deze krant.