Deze route is ontwikkeld door Het Groninger Landschap
Titel: Landgoed Coendersborch
Start- en eindpunt: Landgoed Coendersborch, Oudeweg 15 in Nuis
Afstand: ca. 6 km
Markering: Volg de gele paaltjes
Gps-navigatie: Klik hier om de route te downloaden naar gpx
In de Middeleeuwen bestond in de provincie Groningen nog geen centraal gezag en werd de rechtspraak door de bewoners zelf geregeld. Hiervoor hadden zij een systeem bedacht waarbij de rechtersfunctie rouleerde over de eigenaren van grote boerderijen (‘heerden’). De boerderijen die op deze manier meer macht kregen, werden in de loop van de tijd versterkt en zo ontstonden de ‘borgen’. Deze wandeling leidt je over het grondgebied van zo’n borg. De Coendersborgh was in bezit van Ludolph Coenders, een belangrijke raadsman in de stad Groningen. Hij kocht rond 1668 drie boerderijen en grote stukken land om er een buitenverblijf van te maken. Eén van deze boerderijen, de Fossemaheerd, liet hij verbouwen en zo ontstond de borg.
Ludolph Coenders gebruikte zijn landgoed niet alleen als buitenverblijf, er moest ook geld worden verdiend! Hij begon met de turfwinning, indertijd een populaire en vaak lucratieve onderneming. Was het veen eenmaal afgegraven, dan werden bomen geplant voor de houtteelt en grasland voor vee. Zo kreeg het landgoed z’n huidige, gevarieerde karakter: bos, heide, langgerekte weilanden en houtsingels.
De borg zelf is in gebruik als particuliere woning en dus helaas niet toegankelijk voor publiek, maar Het Groninger Landschap heeft een prachtige gemarkeerde route over het landgoed uitgezet. Als je de gele paaltjes volgt, kom je langs alle bijzondere stukjes van dit afwisselende cultuurlandschap. Ook kun je er allerlei zeldzame dieren tegenkomen. De wandeling eindigt weer bij de Coendersborch. Als je daar een rustig plekje vindt met zicht op de gracht, dan maak je kans om een ijsvogel te zien. Let op de blauwe flits over het water. Vaak zitten ze op overhangende takken boven het water, waarvan ze bliksemsnel naar beneden duiken.