Home > Eierland-Thijsse Route over Texel

Eierland-Thijsse Route over Texel

Deze route is ontwikkeld door de VVV Texel.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Startpunt: starten kan op ieder punt langs de route
Afstand: ongeveer 40 km
Waar: Texel
Markering: rode zeshoekige Anwb-bordjes

Toen de onderwijzer Jac. P. Thijsse in 1890 besloot om op Texel te gaan werken, verklaarden zijn vrienden hem voor gek. In die tijd werden de Waddeneilanden nog als een naargeestige woestenij gezien. Maar Thijsse dacht daar anders over. Hij werd overweldigd door de prachtige natuur en wist steeds meer Nederlanders daarvan te overtuigen, onder andere met het beroemde Verkade-album met de plakplaatjes. Deze fietsroute is een eerbetoon aan de man die zo belangrijk is geweest voor Texel. De route bestaat uit twee delen en wij hebben gekozen voor de noord-variant, oftewel de Eierland-Thijsse Route.

Als je start in De Koog kom je om te beginnen langs de Korverskooi, een eendenkooi die nog steeds in gebruik is. De route gaat vervolgens over een oude waddendijk en dan de polder in langs reservaat Waal en Burg.

Tussen de dorpen De Waal en Oosterend gaat de route over kleine wegen door het oude land van Texel. Het licht glooiende landschap is ontstaan toen tijdens de ijstijden klei en stenen werden aangevoerd door de gletsjers uit het noorden. Je vindt hier ook de kenmerkende tuinwallen. Dit zijn begroeide aarden wallen die vroeger als perceelscheiding dienden.

Bij de Oostkaap bereik je de Waddenzeedijk die je helemaal volgt tot aan de vuurtoren. Je buigt daar linksaf richting de Slufter. Dit gebied komt bij storm helemaal onder water te staan waardoor er een unieke plantenwereld te vinden is. Daarna ga je al weer snel richting eindpunt De Koog en ben je waarschijnlijk net als Jac. P. Thijsse onder de indruk van het prachtige eiland Texel.

De brochure met uitgebreide beschrijving van deze route is te krijgen via de webshop van de de VVV Texel

Bron tekst: CampingVizier (mei 2010)
Fietsenwandelweb.nl verzorgt elke maand de rubriek ‘Fietsen en Wandelen’ in deze krant.