Home > Dwalen door de Groote Peel

Dwalen door de Groote Peel

Deze route is ontwikkeld door Staatsbosbeheer

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Startpunt: bezoekerscentrum Mijl op Zeven, Moostdijk 15 in Ospel
Afstand: 6 km
Waar: Nationaal Park De Groote Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg
Markering: blauwe paaltjes

Vanuit bezoekerscentrum Mijl op Zeven heeft Staatsbosbeheer een bijzondere wandeling uitgezet. Volg de blauwe paaltjes en ga terug naar de ruige tijd van de turfstekers.

Ooit was er op de grens van Brabant en Limburg een gigantisch hoogveengebied. Door turfwinning en ontginning tot landbouwgrond is het grootste deel van dit hoogveengebied helaas verdwenen. Wat overbleef is nog ongeveer 4000 hectare. Nationaal Park De Groote Peel beslaat daarvan zo’n 1400 hectare. De andere hoogveengebieden die nog resteren zijn de Deurnsche Peel en de Mariapeel.

Tegenwoordig is De Groote Peel een belangrijk natuurgebied waar de rust en de weidsheid herinneren aan het veen. De sporen van de turfwinning laten zien hoe vroegere bewoners van de streek het veen hebben benut. Turf is gedroogd veen dat werd gebruikt als brandstof. Door de turfwinning is veel variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aangesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Daarom kun je er veel bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Bijzondere broedvogels zijn de geoorde fuut, nachtzwaluw en roerdomp. Maar ook zeldzame vlinders en libellen leven er.

Wil je nog meer weten over de Groote Peel? In bezoekerscentrum Mijl op Zeven is een permanente tentoonstelling te zien. Ook zijn daar veel leuke activiteiten voor kinderen. Bekijk op Fietsenwandelweb.nl of op de website van Staatsbosbeheer wel even de openingstijden.

Voor meer informatie: Ga naar de website van bezoekerscentrum Mijl op Zeven