Home > Speuren op de Kop van Schouwen

Speuren op de Kop van Schouwen

Deze knooppuntenroute is ontwikkeld door Promotie Zeeland Delta.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Afstand: 31,1 km.
Routebeschrijving: Volg de knooppunten 75-76-73-72-70-71-72-73-74-75
Startpunt: De route kan op elk willekeurig knooppunt gestart worden.
Inkorten: Deze knooppuntenroute is ook op te splitsen in twee kortere delen van 15,3 en 14,0 km. Zie de routefolder van Promotie Zeeland Delta.

Strand
Strand, daar kun je jezelf het hele jaar prima vermaken. Het hoeft geen zomer te zijn om zandkastelen te bouwen, schelpen te zoeken of tikkertje te spelen met de golven. Natte voeten? De strandtent waar je 's zomers een ijsje haalt, blijkt ’s winters warme chocolademelk te schenken. Even opwarmen, terwijl je van het uitzicht geniet.
Je hebt het vast al eens gezien: de zee kent een ritme van eb en vloed. Bij hoog water (vloed) blijft van het strand weinig over. Met laag water (eb) komen de zandplaten voor de kust vrij. Vergeet je verrekijker niet; want op die zandplaten liggen regelmatig zeehonden te zonnen. Dat doen ze niet alleen om uit te rusten, maar ook om hun vacht mooi te houden.

Molen de Graanhalm
Mmm… pannenkoeken! Aan de molen van Burg-Haamstede fiets je natuurlijk niet zomaar voorbij. Hier wordt het graan niet alleen gemalen, maar ook meteen omgezet in overheerlijke pannenkoeken. Tijd voor een tussenstop! In de molen is een interessante tentoonstelling te zien, zodat je meteen je kennis over molens bij kunt spijkeren. Een bezoek aan molen de Graanhalm is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam én vooral erg lekker.

Boswachterij Westerschouwen
Nee, het geruis is deze keer niet afkomstig van de wind in de toppen. In dit bos hoor je de zee ruisen. De boswachterij van Westerschouwen is namelijk het grootste bos van Zeeland dat direct aan zee ligt. Je vindt hier een heleboel picknickbankjes waar je even op adem kunt komen. ’t Is moeilijk om lang te blijven zitten, want in het bos valt een heleboel te beleven. Er is een schuilhut, een uitkijktoren en een vuurtoren te vinden. Uitdagingen genoeg om naar op zoek te gaan!
Vlakbij het bos liggen een paar grote duingebieden: de Meeuwenduinen en de Zeepeduinen. De Meeuwenduinen zijn genoemd naar de talloze meeuwen die hier wonen. Al is hun gekrijs misschien oorverdovend, van mensen wordt verwacht dat zij de 'rust' niet verstoren. Tijdens het broedseizoen zijn deze duinen zelfs verboden terrein. Je mag er allen wandelen (niet fietsen) op de aangegeven paden. De Zeepeduinen zijn oudere duinen, hier bevinden zich verschillende kleine duinmeertjes.

Bunkers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten in Zeeland. Op het hoge duin ligt nog een commandopost uit dit tijd. Ook kun je nog tientallen kleinere bunkers ontdekken. Soms liggen ze half onder het zand of diep verscholen tussen het groen. De vleermuizen maken dankbaar gebruik van deze verlaten schuilplaatsen. Wie het lef heeft, kan een kijkje van dichtbij nemen. Je mag op de bunkers gewoon klimmen en lopen.

Slot Haamstede
Ridders en jonkvrouwen wonen hier al lang niet meer, maar die denk je er gewoon bij. Dankzij dit kasteel, compleet met torentjes en slotgracht, waan je jezelf op slag in de Middeleeuwen. De beroemdste bewoner van de dit slot was de zoon van graaf Floris V. In 1525 ging het oorspronkelijke kasteel in vlammen op, maar later is het weer opgebouwd. Slot Haamstede is nu eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Het kasteel is niet opengesteld voor bezoekers, maar tijdens de zomermaanden worden hier speciale excursies georganiseerd voor kinderen. Onder leiding van een gids ga je te voet het bos in op zoek naar bomen, beestjes en planten.

Vroongronden
Al fietsend tussen Haamstede en Renesse kom je in een zandige omgeving terecht. Dit zijn de Vroongronden, een overgangsgebied tussen de duinen en de polder. Met een beetje geluk kom je hier een kudde Shetlandpony’s of runderen tegen. Die hebben de opdracht zoveel mogelijk te eten, zodat de begroeiiing kort blijft. Daar hebben ze dagelijks een feestmaal aan!
Het vroongebied is sinds een aantal jaar verboden terrein voor auto’s, dat maakt het fietsen hier nog leuker….

Oosterschelde
Wist je dat het grootste Nationaal Park van Nederland grotendeels onder water ligt?
Onder het donkere wateroppervlak van de Oosterschelde schuilt namelijk een rijkdom aan planten en dieren, daarom heeft onze regering hier in 2002 beschermd gebied van gemaakt. In de Oosterschelde leven zeehonden, schepdieren en allerlei vissen. Ook de oevers van de Oosterschelde horen bij het Nationaal Park, er valt dus nog genoeg te zien. De Zeeuwse schorren en slikken bijvoorbeeld. Schorren zijn gebieden aan de buitenkant van een dijk die door de ophoping van slib zijn ontstaan. Ze liggen hoger en komen alleen bij heel hoog water (springtij) onder water te staan. Slikken lopen dagelijks onder water en vallen bij eb weer droog. Op de schorren en slikken rondom de Oosterschelde groeien verschillende eetbare planten zoals lamsoor, zeeaster en zeekraal. Even wachten met proeven, want deze groente moet eerst nog in de pan!

Bron: Promotie Zeeland Delta.
Voor het bestellen van deze of andere routes in Zeeland: Ga naar de website van Promotie Zeeland Delta.
De routes zijn ook verkrijgbaar bij Zeeuwse VVV’s.