Home > Monumentaal fietsen over Schouwen-Duivenland

Monumentaal fietsen over Schouwen-Duivenland

Deze knooppuntenroute is ontwikkeld door Promotie Zeeland Delta. 

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Themaroute: "Monumentaal fietsen – statige torens en malende molens"
Afstand: 57,5 km.
Routebeschrijving: Volg de knooppunten 6-92-93-96-97-98-86-85-84-76-75-74-73-72-70-71-81-90-8-6
Startpunt: De knooppuntenroute kan op elk willekeurig knooppunt gestart worden.

Zierikzee
Met meer dan 500 rijksmonumenten heeft Zierikzee veel moois te bieden. De Dikke Toren (officeel de Sint Lievensmonstertoren) valt van verre op. Hij had veel hoger moeten worden, maar voor een beklimming is dit hoog genoeg. De fraaie gouden Neptunus zwaait met zijn drietand op de toren van het voormalig stadhuis. De toren is rijk versierd, terwijl het stadhuis een prachtig staaltje is van sobere Renaissance architectuur. De Vlaamse topgevels zijn voorzien van de medaillons van keizer Karel V en zijn zoon Philips II.

Brouwershaven
Het stadhuis van Brouwershaven is een prachtig voorbeeld van Vlaamse Renaissance. Het oudste deel, de achterzijde, dateert al uit de 15e eeuw.
Voor een smalstad heeft Brouwershaven een imposante kerk, de Grote- of Sint Nicolaaskerk. Er is eeuwenlang verbouwd en uitgebreid aan het oorspronkelijke kerkje uit 1325. Het resultaat mag er zijn, zoals je nu zelf kunt zien.

Renesse
De gotische Jacobuskerk dateert uit de 16e eeuw. Het hoofdaltaar was gewijd aan Jacobus de Meerdere, de heilige van Santiago de Compostella. De Jacobuskerk is opgenomen in het almanak van deze populaire pelgrimstocht.

Burg-Haamsteede
De stenen donjon (toren) van Slot Haamstede stamt uit de 13e eeuw en heeft in 1525 een grote brand overleefd. Het kasteel is herbouwd met behoud van de vestingtoren.
Molen de Graanhalm dateert uit 1847 en is één van de fraaiste en best onderhouden korenmolens van Zeeland. Bij voldoende wind maalt de molen graan. De kwaliteit kun je proeven in het pannenkoekenrestaurant bij de molen.
De uitkijktoren in de Boswachterij Westerschouwen is een mooi punt om de tocht af te ronden. Je hebt prachtig uitzicht over zee, duinen en land.

Bron: Promotie Zeeland Delta.
Voor het bestellen van deze of andere routes in Zeeland: Ga naar de website van Promotie Zeeland Delta.
De routes zijn ook verkrijgbaar bij Zeeuwse VVV's.