Home > Het Scharreveld bij Westerbork

Het Scharreveld bij Westerbork

Start- en eindpunt: Parkeren langs de weg Scharreveld bij de kijkheuvel.
Lengte wandelroute: 8,5 km, evt. te splitsen in Scharreveld Zuid 4,5 km (1-8 en terug naar 1) en Scharreveld Noord 5 km (1 naar 8 en 8-13).
Benodigde tijd: 2,5 uur.
Honden: Niet toegestaan vanwege de runderen en schapen op delen van het terrein.
Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Emmen, uitstappen halte Hotel Meursinge in Westerbork. (Vanaf de halte loopt u via Eursinge en het schapentunneltje onder de N381 in 3 km naar punt 13 in de route.)
Bijzonderheden: Weidevogels, watervogels.
Steggeltjes: overstapjes over het draad. Hierdoor is de route moeilijker te belopen voor mensen die slecht ter been zijn.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

1 > Loop eerst even naar de kijkheuvel voor een eerste indruk van het Scharreveld. Terug bij de weg gaat u rechtsaf en loopt u zo’n 200 meter de weg langs.
2 > Ga linksaf over de dam en dan meteen weer linksaf. Feitelijk loopt u een eindje terug. U komt via een steggeltje in het afgerasterde gedeelte van het Scharreveld Zuid. Loop door tot aan de afrastering en ga daar rechtsaf. U blijft dus het raster volgen.
3 > Bij de bosrand gaat u rechtsaf en vervolgens aan het eind van het bos linksaf. Blijf steeds het raster volgen.
4 > Ga bij het raster rechtsaf. (Wellicht is op dit deel van de route vanwege de natte bodem de wandeling iets gerieflijker als u onder het draad door gaat en daar verder loopt!)
5 > Op de hoek van het perceel gaat u linksaf. Vlak voor de weg steekt u rechtsaf het veld over in de richting van een bosje. Aan uw rechterhand ligt een grote waterplas.
6 > Ter hoogte van de boerderij aan de overkant van de weg ligt een zogeheten vanghok. Hier moet u het buitenraster volgen. U loopt dus bij wijze van spreken het hok in. Blijf het pad door het bosje langs het buitenraster volgen.
7 > Aan het eind van het bosje gaat u via een steggeltje naar de andere kant van het raster. Een aantal steggeltjes brengt u het veld op en af om de natte gedeelten zoveel mogelijk te mijden. Via de hei loopt u terug naar de weg Scharreveld.
8 > Na voorlopig het laatste steggeltje bent u terug op de weg Scharreveld. Daar gaat u linksaf.
9 > Na zo’n 500 meter, na huisnummer 37c neemt u het zandpad rechtsaf.
10 > Bij de verharde weg (dit is de oude ‘hoge’ weg van Westerbork naar Beilen) gaat u rechtsaf.
11 > Voorbij het bankje kunt u via een steggeltje het Scharreveld weer op. Op de zandrug gaat u linksaf. Volg deze zandrug die min of meer parallel aan de weg loopt.
12 > U komt uit bij een smal pad over de heide. Ga daar rechtsaf.
13 > Na een lange, wijde bocht op het heideveld loopt u op de driesprong rechtsaf in de richting van een bosje. Via het bosje komt u op de weg Scharreveld uit. Daar gaat u rechtsaf en loopt u terug naar het startpunt.  

Klik hier voor de complete brochure van deze route