Home > De oude bossen op het Hollandsche Veld

De oude bossen op het Hollandsche Veld

Start- en eindpunt: Parkeerplaats Recreatiegebied Schoonhoven (met borden aangegeven vanaf het dorp Hollandscheveld).
Lengte wandelroute: 6 km.
Benodigde tijd: 1,5 tot 2 uur.
Honden: Toegestaan mits aangelijnd, behalve in de directe omgeving van de recreatieplas. Rond de plas is het verboden voor honden.
Openbaar vervoer: Buslijn Hoogeveen-Coevorden vanaf NS-station Hoogeveen. Uitstappen halte ‘Carstendijk 27’ in Elim. (Vanaf de halte 600 meter naar punt 7 in de route.)
Bijzonderheden: één van de oudste bossen van Drenthe.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

1 > Op de parkeerplaats gaat u links van het restaurant (vlakbij de uitgang) het recreatiegebied op. Vóór het blauwe sanitaire gebouw neemt u het pad naar links. Het pad brengt u met een wijde boog langs de oostkant van de grote plas.
2 > Na de plas buigt het pad het bos in. Hier moet u niet door het draaihek rechtsaf naar de plas, maar gewoon het pad blijven volgen.
3 > Het pad eindigt bij een droog gevallen wijk. Hier even naar rechts en dan gaat u na zo’n dertig meter linksaf het bos in. Feitelijk loopt de route hiervandaan ongeveer één kilometer vrijwel in rechte lijn zuidwaarts langs smalle bospaadjes. (Overigens, als u op deze plek even linksaf gaat, komt u bij een prachtig door bomen omsloten veentje.)
4 > Via onder andere een smal dennenlaantje komt u bij het fietspad langs het Jufferspad uit. Schuin aan de overkant van het fietspad vervolgt u de route rechtdoor achter het bankje.
5 > U passeert drie wijken met hoge oevers. Na de derde wijk gaat het pad even naar rechts om daarna naar links het bos in te buigen.
6 > Het paadje komt uit op een breed bospad langs de volgende wijk. Hier gaat u rechtsaf.
7 > Op de verharde weg aangekomen slaat u linksaf. Na zo’n honderd meter neemt u rechtsaf het smalle paadje het bos in. Blijf dit pad tot het eind volgen en ga dan rechtsaf. Het pad loopt hierna min of meer langs de bosrand.
8 > Ga bij de wijk even rechtsaf. Na zo’n dertig meter neemt u linksaf het bospaadje. Het buigt naar rechts naar een breder pad.
9 > Links van het pad liggen twee weilandjes in het bos. Aan het eind van het tweede weitje gaat u linksaf (ter hoogte van het huis rechts van het pad). Het pad loopt het eerste stuk langs het weiland.
10 > Blijf het paadje volgen tot u rechts het eind van het bos nadert. Daar moet u rechtsaf.
11 > Op de doorgaande weg aangekomen slaat u linksaf. De route loopt nu bijna een kilometer langs de (rustige) weg.
12 > Voorbij het fietspad neemt u het eerste pad rechtsaf het bos in.
13 > Als u aan uw linkerhand een dennenbosje gepasseerd bent, neemt u het eerste paadje linksaf.
14 > Aan het eind van het paadje moet u bij de wijk even linksaf en dan meteen rechtsaf het terrein van Schoonhoven op.
15 > Neem het eerste pad linksaf naar de tweede plas. U loopt een stukje rechtsaf langs de oever. Daarna even rechtsaf en dan meteen links omhoog de kijkheuvel op.
16 > Neem op de heuvel de trap van boomstammetjes naar beneden. Op het pad aangekomen gaat u linksaf en loopt u door naar de parkeerplaats.

Klik hier voor de complete brochure van deze route