Home > Van Borger naar Buinen en terug

Van Borger naar Buinen en terug

Start- en eindpunt: Parkeerplaats van het Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger. (Volg de borden in het dorp.)
Lengte wandelroute: 12 km.
Benodigde tijd: 3 tot 4 uur.
Honden: Niet toegestaan
Openbaar vervoer: Diverse buslijnen en Q-liners vanuit Assen, Emmen en Groningen naar het busstation bij het centrum van Borger.
Bijzonderheden: Hunebedden, Hunenbedcentrum.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

1 > Vanaf de parkeerplaats loopt u in oostelijke richting. (D.w.z. u loopt niet richting museum, maar gaat de andere kant op.) Neem het asfaltweggetje linksaf. Vervolgens neemt u de eerste weg rechts.
2 > Bij het Kanaal Buinen- Schoonoord aangekomen gaat het fietspad rechtsaf langs het kanaal.
3 > Over het planken voetpad gaat u onder de N374 door. Neem vervolgens het bruggetje het kanaal over. De weg loopt naar de N374. Steek deze drukke weg over en ga op het fietspad rechtsaf.
4 > Na 200 meter steekt u de weg over om een kijkje bij de twee hunebedden te nemen. Daarna loopt u weer terug.
5 > Terug op het fietspad steekt u na opnieuw ongeveer 200 meter (op deze plaats is ook een weggetje linksaf) rechtsaf de N374 over en neemt u het zandpad dat richting bos voert. Dit pad blijft u voorlopig volgen. U komt langs akkers en weilanden. Vervolgens loopt u over een brede laan door de Staatsbossen.
6 > Op een grote kruising van paden in het bos begint links een heideveld. Hier gaat u linksaf en volgt de zandweg met schelpenpad ernaast.
7 > Het pad brengt u naar de Zuideresch van Buinen. Bij de es aangekomen, loopt u eerst een stukje rechtdoor. Vervolgens neemt u de eerste weg links die midden over de es naar het dorp Buinen loopt.
8 > Steek de N374 over. Blijf de weg (Eeserweg) volgen tot het eind en ga dan rechtsaf de Hoofdstraat op.
9 > Na een flauwe bocht in de Hoofdstraat gaat u linksaf. Het weggetje brengt u de Noorderesch op. U blijft deze weg over de es volgen. Negeer de zijwegen. De klinkerweg gaat over in een zandweg met een fietspad ernaast.
10 > Op de T-kruising gaat u rechtsaf en even later linksaf.
11 > Bij het Kanaal Buinen- Schoonoord slaat u linksaf. Ga het kanaal over bij het sluisje en neem dan aan de overkant rechtsaf het fietspad naar Bronneger.
12 > Aan het eind van het fietspad neemt u rechtsaf de zandweg langs de houtwal. Het zandpad komt op de Dorpsstraat van Bronneger uit.
13 > Ga linksaf de Dorpsstraat op. U loopt een eindje door het dorp.
14 > Aan het eind van het dorp neemt u de tweede weg rechts. (De paddenstoel wijst u richting hunebedden.)
15 > U volgt het fietspad langs de hunebedden. Het zijn er in totaal vijf. De laatste twee liggen aan de rand van de es van Drouwen. Als u deze twee bekeken heeft, loopt u een stukje terug en neemt de zandweg rechtsaf.
16 > Links van het pad ligt het kleine heideveld Bloemendellen. Ga via het klaphek het veldje op en volg het ‘konijnenpaadje’ dat u naar de andere kant van Bloemendellen brengt.
17 > U komt uit op de doorgaande weg Bronneger-Borger. Ga hier rechtsaf en blijf de weg volgen tot het Hunebedcentrum.

Klik hier voor de complete brochure van deze route