Home > Orvelte en Orvelterzand

Orvelte en Orvelterzand

Start- en eindpunt: Parkeerplaats aan de westkant van het dorp, d.w.z. aan de kant van Westerbork, kosten 3,00 euro (parkeerautomaat bij de uitgang).
Lengte wandelroute: 8 km (U kunt de tocht halveren door bij de Orvelterbrug (nummer 8 in de beschrijving) terug te gaan naar het dorp. Bewaar dan het 'rondje Orvelterzand' voor een andere keer. Het startpunt is dan de parkeerplaats bij punt 11.
Benodigde tijd: 2 tot 2,5 uur.
Honden: Niet toegestaan vanwege de Schotse hooglanders op het Orvelterzand. Openbaar vervoer: Vanaf NS-station Assen de bus richting Zweeloo nemen.
Bijzonderheden: Bij Historische Dorp Orvelte

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

1 > Ga vanaf de parkeerplaats links richting dorp. Bij het tolhuis loopt u meteen linksaf het dorp uit. Voorbij de boerderijen neemt u rechtsaf het weggetje Kromboom. 
2 > Kromboom wordt een asfaltweggetje. Neem het eerste zandpad links richting Reijntjesveld. Bij de bosrand rechtsaf. Aan het eind van de bosrand ziet u de IJzertijdboerderij.
3 > Vanaf de boerderij loopt u terug naar de bosrand en neemt u het pad door de akkers links van het paadje waarlangs u gekomen bent. Terug op de Kromboom gaat u linksaf.
4 > Ga rechtsaf bij het paaltje met geel-rode kop en loop het natuurterrein op. Steek het veld recht over naar de houtwal. Neem het pad tussen de bomen en de sloot. De sloot maakt een haakse bocht naar rechts.
5 > Een bruggetje brengt u naar de overkant van de sloot. U komt op het Pad van Theodoor (een speurtocht voor kinderen van Staatsbosbeheer). Hou op het smalle paadje rechts aan en u komt via een bruggetje op het Stroakkersdiekie. Ga daar rechtsaf.
6> Het Stroakkersdiekie brengt u naar de brede Schapendrift. Ga linksaf, de zandweg wordt een klinkerweggetje. Ga daar niet rechtsaf, maar blijf de weg rechtdoor volgen. Na enkele bochten houdt u voorbij het Orvelterstroompje op de driesprong rechts aan.
7 > Ga bij het Oranjekanaal rechtsaf. 8 > Steek het kanaal bij de Orvelterbrug over en ga aan de overkant rechtdoor.
9 > U ziet rechts een paadje uit het natuurgebied komen. Via het wildrooster gaat u het Orvelterzand op. Volg linksaf de paaltjesroute (paarse koppen).
10 > De paaltjesroute brengt u via het wildrooster naar de overkant van het Orvelterzand. Aan de andere kant van het raster meteen rechtsaf de laan volgen. Op het laatst buigt het pad naar links naar de weg.
11 > Op de weg gaat u rechtsaf naar het Oranjekanaal. Daar weer recht terug naar de Orvelterbrug. U kunt het beste het pad tussen de bomen en de sloot nemen.
12 > Vanaf de brug brengt de Brugstraat u terug naar Orvelte. Ga rechtsaf het dorp in om wat rond te kijken. Via de Dorpsstraat komt u terug bij de parkeerplaats.

Klik hier voor de complete brochure van deze route