Home > Rondje Spaarnwoude

Rondje Spaarnwoude

Afstand: 28 km.
Start- en eindpunt: Station Haarlem Spaarnwoude

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Deze route komt uit: Leeuwerikroutes – regio Amsterdam (Uitgeverij Buijten & Schipperheijn)
Dit boek aanschaffen? Ga naar de webshop

Voor deze route is gebruik gemaakt van de bewegwijzering van Rondje Spaarnwoude. Deze route is met een ronde wit-blauwe sticker bewegwijzerd. Rijrichting met de klok mee.

Praktisch voor onderweg:
Treinstation: * Haarlem Spaarnwoude
Parkerken: * Haarlem, P Molen de Veer, Penningsveer * Spaarnwoude, Pont Buitenhuizen, N202 Noordzeekanaalweg * Velsen Zuid, Amsterdamseweg P bij Kanobaan
Fietsverhuur: * Haarlem-Spaarnwoude station, alleen OV-fiets, Woudplein
Horeca: * Haarlem, Sports & Adventure Plaza, A. Hofmanweg 62 * Spaarndam, De Toerist, Spaarndammerdijk 98 * Spaarndam, Vischwinkel, Spaarndammerdijk 97 * Spaarndam, Fort Zuid, Boezemkade 11 * Spaarndam, Spaarndam, Westkolk 10 * Velsen-Zuid, Onder de Platanen, Genieweg 50 * Velsen-Zuid, Graan voor Visch, Het Hoge Land 4

De volgende interessante punten komt u onderweg tegen:
1. Molen De Veer, Penningsveer A35, Haarlem.Open: apr-sept zo 10-17u.
2. Fort bij Penningsveer, Penningsveer 2, Haarlemmerliede. Fort uit 1901, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Na WOII is het fort in gebruik geweest als interneringskamp voor NSB-ers.
3. De aanleg van recreatiegebied Spaarnwoude is in 1969 begonnen. De gebieden voor intensieve recreatie doen denken aan het Amsterdamse Bos: grote bossen en velden. In de rest van het gebied is het authentieke landschap van kerken, dijken en molens gehandhaafd, opgetuigd met fietspaden. Verder is aan alles gedacht: barbecueplaatsen, de grootste golfbaan van Europa, hondendressuurterrein, kanobaan, klimwand, modelbotenvijver, maneges, paintballvelden, langste indoor skibaan van Europa met echte sneeuw, wielercircuit, jachthavens, naaktrecreatieterrein…
4. De Spaarndammerdijk scheidt het Spaarne van het IJ. Op de dam ontstond het vissersdorp Spaarndam, met vooral palingvissers. Vishandel Kok stamt uit 1860 en heeft een ambachtelijke rokerij. Op de sluis staat een beeld van Hansje Brinker. Hansje is een figuur uit een in 1865 verschenen Amerikaans kinderboek. De sluiswachterszoon ontdekte een gaatje in de dijk. Hij stak zijn vinger erin en redde de streek van een watersnood.
5. Fort bezuiden Spaarndam, Boezemkade 11, Spaarndam. Café Fort-Zuid, mini-museum over de Stelling en een expositie. Open: wo-vr 16-23u, za-zo 12-23u.
6. Fort benoorden Spaarndam, Visserseinde, Spaarndam. Achter het fort bevinden zich inundatiesluisjes. Het fort is af en toe geopend voor publiek.
7. Informatieboerderij Zorgvrij, Genieweg 50, Velsen Zuid. Boerderij met zeldzame huisdierrassen. Exposities. Open: di-vr 9-17u za-zo 10-17u, gratis.
8. Stompe Toren, Kerkpad, Spaarnwoude. Het kerkje stamt uit 1200. In 1844 werd de toren wegens instortingsgevaar ingekort. Open voor exposities: mei-sept za-zo 12-16.30 u.
9. Fort aan de Liebrug, Liedeweg 9, Haarlemmerliede. Ruitersportwinkel open: wo 14-18u, za 9.30-17u. Wijnproeverij: laatste zondag van de maand 13-17u.