Home > Noord-Kennemerland

Noord-Kennemerland

Afstand: 39 km.
Start- en eindpunt: Velsen Noord

Deze route komt uit:
Leeuwerikroutes – regio Amsterdam (Uitgeverij Buijten & Schipperheijn)
Dit boek aanschaffen? Ga naar de webshop

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Om deze route te fietsen, volgt u de volgende fietsknooppunten:
2 – 1 – 42 – 34 – 14 – 25 – 15 – 23 – 35 – 42 – 1 – 2

Praktisch voor onderweg:
Treinstation: * Beverwijk * Castricum
Veerdienst: * Velsen, hele jaar dagelijks * Amsterdam CS-Velsen, hele jaar dagelijks
Parkeren: * Beverwijk, P+R station * Heemskerk, Kruisberg * Castricum, Bezoekerscentrum De Hoep, Johannisweg 2
Fietsverhuur: * Beverwijk NS Rijwielshop, alleen OV-fiets, Stationplein 43 * Castricum, NS Rijwielshop, ook OV-fiets, Stationsweg 4, 0251-654035 * Heemskerk, Bikeshop, Kruipwilg 10, 072-5648588 * Velsen-Zuid, Pontplein, alleen OV-fiets, Pontplein * Bakkum, camping Bakkum, Zeeweg 31, 0900-3846226
Horeca: * Castricum, Blinckers, Zeeweg 45 * Castricum, Deining, Zeeweg, op het strand * Castricum, Zeezicht, Zeeweg, op het strand * Castricum, Johanna’s Hof, Johannisweg 3 * Castricum, Bezoekerscentrum De Hoep (koffiehoek), Johannisweg 2 * Heemskerk, Strandpaviljoen de Vrijheit, Kruisberg * Heemskerk, Gasterij, Kruisberg, Kruisberg 4a * Wijk aan Zee, Schoos, Zeepad 4 * Wijk aan Zee, Het Strandhuis, Zwaanstraat, strandpaviljoen
Let op: Toegangskaarten voor het Noordhollands Duinreservaat zijn verkrijgbaar uit de kaartautomaten bij de ingangen (€1,50 tarief 2009).

De volgende interessante punten komt u onderweg tegen:
1. Tegenover station Beverwijk liggen de buitenplaatsen Akerendam en Scheijbeek. Bij hetWesterhoutplein ligt Westerhout. In de 17e eeuw ontdekten gefortuneerde Amsterdammers de schoonheid van het Kennemerland. Zij stichtten er buitens. Museum Kennemerland,Westerhoutplein1, Beverwijk. Open: za-zo 14-17u. juni-sept ook wo14-17u.
2. Corus is een indrukwekkend industrieel complex, dat nog meer indruk wekt door de enorme rookpluimen. Je vraagt je af wat daar de lucht in gaat. Het gekke is dat daar weinig over te zeggen valt. Zo wordt de uitstoot van dioxines en zware metalen slechts één keer in de 3 jaar gemeten – door Corus zelf. In Wijk aan Zee heb je op de Kunstduinen een mooi uitzicht over het complex.
3. Wijk aan Zee was een vissersdorp. De vissersscheepjes werden op het strand getrokken. Toen rond 1850 andere kustplaatsen havens aanlegden, kon Wijk de concurrentie niet meer aan. De visserij verdween. De opening van het Badhotel (1881) was het begin van een nieuwe industrie. Badgasten uit Amsterdam streken neer in de pensions.
4. In 1829 nam koningWillem I het initiatief om de 'onnutte' duinen te ontginnen. Natte duinvalleien werden wei- en bouwland. Een succes werd het niet. In 1917werd de Brabantse Landbouw als laatste duinboerderij opgeheven. De ontginningen zijn echter nog steeds zichtbaar. In infiltratievelden wordt Rijnwater gezuiverd. Anderhalf miljoen mensen tappen het Rijnwater uit de kraan. Proost!
5. Bezoekerscentrum De Hoep, Johannisweg2, Castricum. Koffiehoek. Open: di-zo 10-17u.
6. In de Heemskerkerduin vind je glastuinbouw. De tuinbouw kwam in de 17e eeuw op. Via het IJ konden groenten makkelijk naar boomtown Amsterdam vervoerd worden. Na 1850 ging men zich toeleggen op aardbeien en ook bollen. Vanaf 1925 deed de glastuinbouw zijn intrede. De meeste kassen zijn verouderd.
7. Nadat in 1799 de Russen en Engelsen Nederland waren binnengevallen, besloot de regering tot de aanleg van de Linie van Beverwijk; 7 lunetten zijn nog aanwezig, omgeving Plesmanweg.