Home > Oene’s IJssel

Oene’s IJssel

Afstand: 37 km.
Start- en eindpunt: Oene

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Deze route komt uit: Leeuwerikroutes – regio Veluwe (Uitgeverij Buijten & Schipperheijn)
Dit boek aanschaffen? Ga naar de webshop

Om deze route te fietsen, volgt u de volgende fietsknooppunten:
69 – 93 – 92 – 31 – 51 – 97 – 70 – 89 – 88 – 68 – 67 – 69

Praktisch voor onderweg:
Treinstation: * Olst * Wijhe
Parkeren: * Oene, Landgoed Bonenburg, Bonenburgerlaan 45 * Wijhe, Veer Vechten-Wijhe, Veerweg
Fietsverhuur: * Wijhe, Roy Seine, Langstraat 54, 0570-521355
Horeca: * Oene, Dorpszicht, Dorpsstraat 10 * Oene, Theeschenkerij Witte Pimpernel, Houtweg 40 * Terwolde, Rozentuin met theetuin, Molenweg 29 * Veessen, IJsselzicht, IJsseldijk 40
Bezichtigen: * Veessen, Mölle van Bats, IJsseldijk 26

De volgende interessante punten komt u onderweg tegen:
1. Oene was een klompenmakersdorp. De boeren hadden ’s winters tijd over. Rond 1900 telde het dorp 70 klompenmakers. Tegenwoordig herinneren alleen nog de populieren aan deze nijverheid.
2. De route voert langs de Nieuwe Wetering, Groote Wetering en enkele kleinere weteringen. Ze zijn in de Middeleeuwen gegraven om de IJsselvallei te ontwateren. De ontginning van het uitgestrekte moerasbos kon beginnen na de aanlegvan de IJsseldijk (1370). De weteringen zijn gegraven op de plaats van natuurlijke beken. Ze voeren het water noordwaarts af. Pas bij Hattem slaan de weteringen het water op de rivier uit.
3. Het kerkje van Vorchten ligt op een terp en stamt uit de tijd van voor de bedijking van de IJssel (1370). Ook het gebruik van tufsteen duidt op hoge ouderdom, want na 1300 werd baksteen gebruikt. De terpen zouden wel weer eens actueel kunnen worden. De provincie heeft de Wapenveldse Broek aangewezen als hoogwatergeul, die de IJssel bij extreem hoogwater moet ontlasten. Het instroompunt ligt bij Veessen en het uitstroompunt bij Wapenveld. Naar verwachting zal eenmaal in de 500 jaar water stromen door deze ‘groene rivier’.
4. Veessen heeft een windkorenmolen uit 1777. Naast demolen staat De Stoom. Deze machinale malerij is in 1888 gebouwd om te kunnen malen als er weinig wind was. Als de deur openstaat is de Mölle van Bats te bezoeken. De molen ligt aan een oude rivierloop, de Hank.
5. Aan de overzijde van de IJssel liggen De Duursche Waarden. De natuur heeft er vrij spel gekregen. Het natuurgebied bestaat sinds 1989 en is het eerste grote natuurontwikkelingsproject in de uiterwaarden. Bij hoogwater staat het gebied onder water. Schotse Hooglanders en IJslandse paarden zorgen met hun gegraas voor een halfopen landschap. Van de oude steenfabriek Fortmond resten de ovens en de schoorsteen.