Home > Molenroute

Molenroute

Deze route is ontwikkeld door Recreatie Noord-Holland.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

De Molenroute is een rondwandeling langs Zaanse gevels, molenwieken en uitgestrekte polders.|

Lengte: 8.5 km
Recreatieschap: Landschap Waterland

De route is gemarkeerd met blauwe stickers met de naam van de route en een pictogram erop. De alternatieve mogelijkheden zijn aangegeven met gele stickers. De Molenroute is een rondwandeling via de Zaanse Schans met zicht op monumentale gebouwen aan de Zaan en de ringdijk van droogmakerij De Enge Wormer naar de Kalverpolder en door het eeuwenoude Zaanse vaardorp Haaldersbroek.

Natuur: Aan de overkant van de ringvaart ligt de oude vaarpolder Wormer- en Jisperveld. Dit typisch Hollandse cultuurlandschap is voor een groot deel eigendom van Natuurmonumenten. Het open weidegebied is van oudsher in trek bij vele soorten weidevogels als grutto, tureluur, kievit en kempaan.

Cultuur: Karakteristieke woonbuurt van de Zaanse Schans. Achter het Zaans Museum begint het Schanszichtpad, een doorsteek over hoge bruggetjes dwars door de Kalverpolder. In het broedseizoen dat loopt van 15 maart tot 15 juni is dit pad afgesloten.

Startpunt: De molenroute kan gestart worden achter het zaans Museum. Doorsteek Schanszichtpad.

Parkeergelegenheid: Afhankelijk van de route maar indien aanwezig, vrijwel altijd onbetaalde parkeerplaatsen.

Honden toegestaan: Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd (op de Zaanse Schans).

Verkooppunt: Folders met routebeschrijvingen en kaarten zijn verkrijgbaar bij Bezoekercentrum Het Twiske, Noorderlaaik 1 in Het Twiske, maar ook bij: – Amsterdam Tourist Office, tel. 0900 400 40 40 – VVV Volendam, tel. 0299 36 37 47 – VVV Edam, tel. 0299 31 51 25 – VVV Graft-De Rijp, tel. 0299 67 19 79 – informatiecentrum Beemster, telefoon: 0299 62 18 26

Deze route is beschreven in de wandelkaart Zuid-Beemster; ‘Wandelen langs werelderfgoederen’. Hierin vind u een gedetailleerde routekaart, informatie over natuur, landschap cultuurhistorie, waterbeheer en attracties en bezienswaardigheden langs de route en praktische informatie. In totaal vindt u in deze folder twee routes, waaronder ook de Czaar Peter route (ANWB).

Ga voor meer informatie naar www.recreatienoordholland.nl