Home > Beemsterroute

Beemsterroute

Deze route is ontwikkeld door Recreatie Noord-Holland

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Lengte: 39 km
Startpunt: De route begint en eindigt in Zuidoostbeemster, maar u kunt natuurlijk ook op een andere plek beginnen.
Honden toegestaan: Honden toegestaan, mits aangelijnd.

De beemsterroute gaat door één van de oudste en mooiste droogmakerijen de Beemster. Met statige stolpboerderijen, hoogstamboomgaarden en langs enkele forten van de ‘Stelling van Amsterdam’. De Beemsterroute en de aanrijroute vanaf station Purmerend zijn tot 2010 gemarkeerd door middel van ANWB-bordjes. U kunt de route ook fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag Holland.

Daarvoor volgt u de knooppunten:
station Purmerend-25-49-43-60-61-62-82-27-28-30-31-32-8-7-6-5-4-49-25-station.

De Beemsterroute is een afwisselende fietstocht door één van de mooiste droogmakerijen van Noord-Holland. Vanaf de fiets heeft u een fraai zicht over deze uitgestrekte polder, met zijn graslanden, akkers, bollenvelden, molens en vijf forten die deel uitmaken van de 'Stelling van Amsterdam'. Langs de fietsroute staan tientallen prachtige stolpboerderijen, veelal geflankeerd door oude fruitbomen. Aan de rand van deze oude veenpolder passeert u schilderachtige dorpjes als Grootschermer en De Rijp. Ten westen van De Beemster voert de route door de Eilandspolder, een waterrijk veenweidegebied waar het ’s zomers wemelt van de vogels. De vochtige graslanden zijn het rijk van talloze weidevogels, als grutto’s en tureluurs; het water en de rietoevers worden bevolkt door onder meer smienten en plevieren.

Folders met routebeschrijvingen en kaarten zijn verkrijgbaar bij Bezoekercentrum Het Twiske, Noorderlaaik 1 in Het Twiske.