Startpunt: Jachthut op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi
Waar: Nationaal Park de Maasduinen/Landgoed de Hamert, Noord-Limburg
Fietsen: Maak gebruik van het fietsknooppuntennetwerk of ga voor de mooiste fietsroutes naar Liefdevoorlimburg.nl. Ook bij Jachthut op den Hamer zijn fietsroutes verkrijgbaar en knooppunt 74 ligt hier voor de deur. Wil je de grens over, de fietsknooppunten sluiten aan op het Duitse netwerk.
Wandelen: Ga voor de mooiste wandelroutes naar Liefdevoorlimburg.nl of informeer bij Jachthut op den Hamer. Op Landgoed de Hamert zijn prachtige gemarkeerde wandelroutes uitgezet.
Wie er op een mooie herfstdag op uit wil trekken om rust, ruimte en schitterende natuur te ervaren, moet zeker eens een bezoek brengen aan Nationaal Park de Maasduinen. Dit langgerekte bos- en heidegebied ligt in Noord-Limburg tussen de rivier de Maas en de Duitse grens. Het park is uniek omdat je er de langste rivierduingordel van Nederland vindt. Het hart van het Nationaal Park wordt gevormd door Landgoed de Hamert. Het gebied is bij uitstek geschikt voor een mooie fiets- of wandeltocht. Geniet van de schitterende natuur en de Limburgse gastvrijheid!
Bij het ontstaan van de Maasduinen hebben rivieren een belangrijke rol gespeeld. Door de tijd heen hebben zij het materiaal dat zij meevoerden hier achtergelaten waardoor terrassen zijn gevormd die nu nog goed herkenbaar zijn in het landschap. Nu stroomt hier de Maas, maar honderdduizenden jaren geleden was dit het stroomgebied van de Rijn. Deze rivier liet een laag grind achter die nu het hoogterras vormt. Daarna werd de loop van de Rijn verlegd en was het de Maas die er voor zorgde dat het midden- en laagterras werden gevormd. Het laagterras ontstond ongeveer tienduizend jaar geleden tijdens de laatste ijstijd. De hoogteverschillen die op deze manier in de loop van de geschiedenis zijn ontstaan maken het gebied uniek en heel aantrekkelijk om te voet of op de fiets te verkennen!
Nadat rivieren de basis hadden gelegd voor het landschap dat hier nu te vinden is, was het de wind die er als kers op de appelmoes nog een eigen draai aan gaf. Tijdens de laatste ijstijd heerste hier een koud en droog klimaat waardoor de wind vrij spel had. Een harde westenwind voerde zand mee dat werd afgezet op de oostoevers van de Maas. Hierdoor ontstonden zogenaamde rivierduinen die hier Maasduinen heten. Veel van deze zandduinen, die een hoogte van wel 15 tot 25 meter kunnen bereiken, hebben de vorm van een parabool en worden daarom paraboolduinen genoemd. Op Landgoed de Hamert is het grootste aantal paraboolduinen van Nationaal Park de Maasduinen te vinden.
Oude grafvelden zijn het bewijs dat het gebied van de Maasduinen al duizenden jaren door mensen wordt bewoond. In 1930 werd op Landgoed de Hamert een groot grafveld met wel honderd graven gevonden. Het zogenaamde Vorstengraf, één van de grootste grafheuvels van Nederland, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas beschadigd, maar werd in 1992 weer helemaal hersteld. Stichting het Limburgs Landschap beheert Landgoed de Hamert, waardoor het Vorstengraf nu wordt beschermd en bewaard zal blijven voor toekomstige generaties. Om het Vorstengraf te bezichtigen kun je vanaf Jachthut op den Hamer de blauwe of witte wandelroute volgen.
Nationaal Park de Maasduinen is het grootste aaneengesloten gebied met rivierduinen in Nederland. Ruim 4500 ha. heidevelden, vennen, bosgebieden en stuifzanden kun je te voet of op de fiets verkennen! En wil je daarna op krachten komen, strijk dan neer in Jachthut op de Hamer voor een heerlijke pannenkoek. De Jachthut is in oktober dagelijks geopend van 11.00 uur tot 19.30 uur. Ga voor meer informatie naar Dejachthut.nl.