Startpunt: Daatjeshoeve, Heugterbroekdijk 34 in Nederweert
Waar: Weerterbos, Limburg
Fietsen: Je kunt het Weerterbos verkennen via het fietsknooppuntennetwerk
Wandelen: Bij de Daatjeshoeve zijn wandelroutes verkrijgbaar, maar je kunt ook een aantal gemarkeerde paaltjeswandelingen volgen.
In Midden-Limburg, op de grens met Noord-Brabant, ligt het uitgestrekte Weerterbos. Door de ligging in een natuurlijke laagte, zijn sommige delen van het bos zeer nat. Wie er gaat wandelen, doet er daarom goed aan een paar stevige wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Door het verschil in hoog (droog) en laag (nat) is de natuur in het Weerterbos heel gevarieerd en leven er veel verschillende diersoorten, zoals bijzondere vlinders en vogels. Het Weerterbos was vroeger een echte woestenij waar tot in de 19e eeuw nog wolven leefden, maar tegenwoordig is het een ideaal gebied voor fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar rust, mooie landschappen, veel afwisseling en leuke bezienswaardigheden!
Het Weerterbos is voor het grootste deel in handen van het Limburgs Landschap. Deze stichting heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het herstellen van de natuur in dit gebied. Zo is een aantal oude vennen, die tot voor kort nog helemaal waren overwoekerd met wilgen, in oude glorie hersteld. Ook doet het Limburgs Landschap er alles aan om van het Weerterbos een waar vlinderparadijs te maken. Er worden open plekken gemaakt in het dichtbegroeide bos, bospaden worden verbreed en er worden ‘vlindercorridors’ aangelegd zodat vlinders van de ene naar de andere plek kunnen vliegen. Op de open plekken kan de zon beter doordringen waardoor er bloemen gaan groeien waar de vlinders, maar ook andere insecten, van leven.
Naast de prachtige natuur, zijn er in het Weerterbos een paar interessante punten die je tijdens je wandeling of fietstocht zeker niet mag missen. Heel bijzonder is het grenskerkmonument. Dit is een openluchtkerk ter herinnering aan de grenskerk die hier ooit is geweest. De katholieke Brabanders kwamen hier rond 1650 in het geheim missen bijwonen omdat in Brabant de protestantse Hollanders de baas waren en het katholieke geloof verboden was. In Weert, dat in die tijd in Spaanse handen was, mocht het katholieke geloof wel beleden worden.
Even verderop vind je een uitkijktoren die je een fantastisch uitzicht biedt over een open gedeelte van dit natuurgebied. Op deze wildobservatietoren, die in opdracht van het Limburgs Landschap is neergezet, heb je vanaf zo’n 7,5 meter hoogte een prachtig uitzicht over de open vlakte. In 2005 zijn hier twintig edelherten losgelaten, maar er zijn ook vaak reeën te zien. Als je geluk hebt, zie je de edelherten die hier op de graslanden komen grazen. Het is zeker een aanrader om een verrekijker mee te nemen! Het uitzetten van de edelherten gebeurde in het kader van een proefproject om te kijken of de herten in de toekomst weer deel uit kunnen maken van het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek. In het najaar begint de bronstperiode voor de edelherten en laten de burlende mannetjes zich duidelijk horen. Dat maakt het Weerterbos in de herfst nog eens extra bijzonder om te bezoeken. Bij de observatietoren is een picknickweide met een bankje om even te kunnen uitrusten en te genieten van de mooie omgeving.
Een ideaal startpunt voor je wandeling of fietstocht door het Weerterbos is de Daatjeshoeve. Deze gelegenheid ligt aan de rand van het bos en is helemaal ingesteld op fietsers en wandelaars. Er zijn verschillende beschreven wandelingen te krijgen en het fietsknooppuntennetwerk loopt er precies langs. Na een mooie wandeling of fietstocht kun je er heerlijk neerstrijken om op adem te komen en na te genieten. De Daatjeshoeve is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot ongeveer 20.00 uur.