Wie voor het eerst in het voorjaar op Texel komt, staat versteld van de kleurrijke bollenvelden op het eiland. De bodemgesteldheid is hier net zo ideaal voor bloembollen als in de beroemde Bollenstreek en deze planten worden hier dan ook al sinds jaar en dag gekweekt.
In de jaren ’60 verdienden Texelaars een goede boterham met de handel in sneeuwklokjes. Ze vertrokken met busjes naar Frankrijk, waar sneeuwklokjes als een soort onkruid beschouwt werden en ze de bolletjes mochten uitspitten uit bospercelen. Sneeuwklokjes gedijen namelijk het beste tussen de bomen.
Sneeuwklokjes worden maximaal 25 centimeter hoog. De witte bloemen hangen aan een enkele stengel naar beneden. De smalle bladeren van het Sneeuwklokje zijn blauwachtig groen.
Op Texel werden de bolletjes van de sneeuwklokjes verder gekweekt in het bos en in boomsingels, die vaak speciaal daarvoor werden aangelegd. Dat is de reden waarom wij in het heel vroege voorjaar nog overal op het eiland en met name in De Dennen kunnen genieten van een witte deken van sneeuwklokjes. De commerciële teelt van sneeuwklokjes in De Dennen is echter al geruime tijd gestopt omdat Staatsbosbeheer geen bospercelen meer verpacht.
Bijna het hele jaar door bloeien op Texel bollen, onder andere in de wegbermen. Het begint in januari vaak al met sneeuwklokjes, dan volgen de krokussen, de scilla’s met hun blauwe klokjes, de narcissen en de blauwe druifjes. Verwar die laatste niet met de wilde hyacinten die de tuinwallen sieren. Vervolgens komen de tulpen. In de zomer tonen de lelies hun warme kleuren.