Startpunt: Als er geschaatst kan worden begint je tocht bij het clubgebouw van de Ankeveense IJsclub, gelegen tegenover de Katholieke Kerk, Stichts End 23 in Ankeveen. Kom je om te wandelen of te fietsen, begin dan bij dorpscafé Het Wapen van Ankeveen, Stichts End 41 in Ankeveen.
Waar: Ankeveense Plassen, Noord-Holland
Fietsen: Natuurmonumenten heeft een fietsroute van 27,5 km samengesteld over het fietsknooppuntennetwerk. Je kunt deze route oppikken bij knooppunt 38. Zie Natuurmonumenten.nl.
Wandelen: Rondwandeling van ongeveer 6 km die begint en eindigt in het dorp Ankeveen. Volg de pijlen ‘Wandelroute 6 km’. Zie Natuurmonumenten.nl.
In het plassengebied bij Ankeveen kun je alle kanten op. Op de fiets, te voet of… op de schaats! Het weer voorspellen is natuurlijk altijd een riskante zaak en we heten niet allemaal Erwin Krol of Piet Paulusma, maar heel misschien kan er in januari weer worden geschaatst. Alle tekenen, voor wie ze wil zien, wijzen in ieder geval in die richting. Of is in dit geval de wens de vader van de gedachte? Hoe dan ook, mocht er ijs komen dan zijn de Ankeveense Plassen de plek bij uitstek om de ijzers weer eens onder te binden en de kou te trotseren. De combinatie van wonderbaarlijk schitterende natuur, goed georganiseerde toertochten, voldoende koek & zopie en meestal prachtig ijs maken dit gebied fantastisch voor een fijne schaatstocht. En ben je niet zo’n held op het ijs, bestel dan een lekkere kop erwtensoep in het clubgebouw van de ijsvereniging en geniet van de oer-Hollandse winterse sfeer en de prachtige natuur. Een klein wandelingetje over het ijs maakt dat je de natuur heel anders beleeft dan wanneer er geen ijs ligt, en je komt ineens op plekjes waar je anders nooit zou kunnen komen. Wil je weten of er in Ankeveen geschaatst kan worden, houd dan de website van de ijsclub in de gaten: Ankeveenseijsclub.nl.
Maar hoe graag we het ook zouden willen, de kans is natuurlijk groot dat we het zonder ijs moeten doen. Maar dat is in dit geval helemaal geen probleem. Het Ankeveense veenplassengebied is werkelijk schitterend om op de fiets of te voet te verkennen. Al rond het jaar 1000 wordt er melding gemaakt van de naam Ankeveen. Koning Otto van Duitsland geeft het gebied dan aan bisschop Balderik van het Aartsbisdom Utrecht die opdracht krijgt om het uitgebreide moerasgebieden rond de parochie Ankeveen te ontginnen. Later, als Ankeveen is uitgegroeid tot dorp, verdienen veel inwoners hun brood met het steken en verkopen van turf. Het gevolg van deze vervening is nog steeds zichtbaar in de vorm van de karakteristieke legakkers, petgaten en plassen.
Het gevolg van het schone en kraakheldere water is niet alleen dat er snel een mooie ijsvloer ontstaat, maar ook heel veel bijzondere watervogels, planten en insecten voorkomen. In de maand januari is de natuur nog niet zo actief als in het voorjaar, maar toch kun je er echt van genieten als je de rondwandeling volgt die Natuurmonumenten heeft uitgezet over het Bergse Pad, de Kromme Googh en terug naar het dorp via de Dammerkade. Ooit was het Bergse Pad een kerkpad tussen Ankeveen en Nederhorst den Berg. De bewoners van het buurtschap de Googh, dat aan het pad lag, konden hiervan profiteren door tol te heffen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kun je zonder financiële bijdrage je route vervolgen.
Fietsers kunnen gebruikmaken van de route die Natuurmonumenten heeft samengesteld over de volgende fietsknooppunten: 38 – 39 – 40 – 41 – 1 – 2 – 4 – 5 – 6 – 9 – 8 – 38. Let op: na knooppunt 2 direct na de brug rechtsaf en na het dorp Vreeland onder de weg door richting knooppunt 4.
Het Wapen van Ankeveen een prima start- en eindpunt. In dit gezellige dorpscafé kun je terecht voor hapje of drankje en je snuift er de echte Ankeveense dorpssfeer nog op. Heerlijk na een flinke wandeling of fietstocht!
Dit artikel is ook verschenen in de krant CampingVizier (januari 2011)
Fietsenwandelweb.nl verzorgt voor deze krant elke maand de rubriek ‘Fietsen en Wandelen.