De keuken neemt een steeds belangrijkere plaats in in ons leven. Het is een plek die behoorlijk vaak en intensief wordt gebruikt. Dat brengt dan ook weer met zich mee dat we een stevige keuken wensen waar we goed mee uit de voeten moeten kunnen als we koken. Een onderdeel hiervan kan dan een afdekplaat kookplaat zijn. Wat voor iedere hobby geldt, geldt ook voor koken als hobby: we willen de juiste en leukste spullen tot onze beschikking hebben. Een fijne werkruimte. Een omgeving waarin je niet naar een spetter meer of minder hoeft om te kijken is dan ook gewenst, want dat leidt alleen maar af.
Waarom vinden we koken zo leuk
Koken wordt gezien als een echte hobby tegenwoordig. Inductie koken is veilig in gebruik voor iedereen, extra veilig in het dagelijkse gebruik voor kinderen, en niet te vergeten senioren! Veel woningbouwverenigingen en verzorgingsinstellingen schrijven inmiddels inductiekookplaten voor. Inductie koken is extra veilig omdat verbranden aan de kookplaat niet meer mogelijk is, op slingerende voorwerpen die niet op de kookplaat thuis horen reageert een inductiekookplaat niet. Koken wordt dan ook extra makkelijk en leuk door deze ontwikkelingen! Koken wordt nog leuker wanneer je lekker kan kliederen omdat je een spatscherm keuken hebt.
Koken met inductieplaten
Bij inductie koken wordt de pan verhit d.m.v. magnetische spoelen. De kookplaat wordt hierbij niet direct verhit, maar de warmte wordt opgewekt door de magnetische werking die plaatsvindt in de panbodem. Door het hoge rendement is de kooktijd circa de helft van de kooktijd bij een standaard gasbrander. Omdat de kookplaat alleen warm wordt door de warmte terugkoppeling van de pan is een inductiesysteem relatief koel kooksysteem. Dit maakt inductie koken veiliger en maakt het reinigen zeer eenvoudig. Veilig is ook dat de kookzone alleen werkt als er een pan van het juiste ferromagnetische materiaal op staat. Veiliger kan niet zou je zeggen!
Ook kookprogramma’s doen het geweldig goed
De hoge kijkcijfers van al die kookprogramma’s zijn volgens mij te verklaren uit het feit dat het merendeel van de kijkers naar kookprogramma’s puur ter ontspanning televisie kijkt. Ze kiezen daarom bewust programma’s waarbij ze niet hoeven na te denken. Zoals je wellicht weet maakt, volgens de toonaangevende psycholoog Sigmund Freud, ieder mens in zijn onbewuste ontwikkeling een vijftal fases door namelijk de Orale fase, de Anale fase, de Fallische fase/oedipale fase, de Latentiefase en de Genitale fase. Dit verklaart waarom een televisiekijker die geheel onbewust televisie kijkt onbewust kiest voor de meest primaire drift namelijk de Orale fase en dus een sterke voorkeur heeft voor programma’s die over eten gaan.
Maaltijden laten thuisbezorgen kan ook
Uit diverse onderzoeken blijkt dat thuisbezorging één van de snelst groeiende markten is en uit cijfers over het afgelopen jaar is de vraag naar een lekkere en makkelijke maaltijd alleen nog maar verder toegenomen. Men waardeert een gezonde en lekkere maaltijd meer dan voorheen, er wordt sneller toegegeven aan een gemak oplossing en een maaltijd bestellen wordt steeds meer ‘gewoon’ binnen ons leefpatroon. Dit is ook niet zo gek; lekker eten moet aanvoelen als een feestje. Deze ontwikkelingen zien ze ook bij Eten met gemak en sluit dan ook naadloos aan op hun maaltijden. Het eten is een moment om naar uit te kijken, zeker in een tijd wanneer de mogelijkheden beperkt zijn.