Wandelroute - Het Scharreveld bij Westerbork

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Brochure Wandelroute Het Scharrelveld bij Westerbork Het Scharreveld, Het Drentse Landschap

Start- en eindpunt: Parkeren langs de weg Scharreveld bij de kijkheuvel.
Lengte wandelroute: 8,5 km, evt. te splitsen in Scharreveld Zuid 4,5 km (1-8 en terug naar 1) en Scharreveld Noord 5 km (1 naar 8 en 8-13).
Benodigde tijd: 2,5 uur.
Honden: Niet toegestaan vanwege de runderen en schapen op delen van het terrein.
Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Emmen, uitstappen halte Hotel Meursinge in Westerbork. (Vanaf de halte loopt u via Eursinge en het schapentunneltje onder de N381 in 3 km naar punt 13 in de route.)
Bijzonderheden: Weidevogels, watervogels.
Steggeltjes: overstapjes over het draad. Hierdoor is de route moeilijker te belopen voor mensen die slecht ter been zijn.

1 > Loop eerst even naar de kijkheuvel voor een eerste indruk van het Scharreveld. Terug bij de weg gaat u rechtsaf en loopt u zo’n 200 meter de weg langs.
2 > Ga linksaf over de dam en dan meteen weer linksaf. Feitelijk loopt u een eindje terug. U komt via een steggeltje in het afgerasterde gedeelte van het Scharreveld Zuid. Loop door tot aan de afrastering en ga daar rechtsaf. U blijft dus het raster volgen.
3 > Bij de bosrand gaat u rechtsaf en vervolgens aan het eind van het bos linksaf. Blijf steeds het raster volgen.
4 > Ga bij het raster rechtsaf. (Wellicht is op dit deel van de route vanwege de natte bodem de wandeling iets gerieflijker als u onder het draad door gaat en daar verder loopt!)
5 > Op de hoek van het perceel gaat u linksaf. Vlak voor de weg steekt u rechtsaf het veld over in de richting van een bosje. Aan uw rechterhand ligt een grote waterplas.
6 > Ter hoogte van de boerderij aan de overkant van de weg ligt een zogeheten vanghok. Hier moet u het buitenraster volgen. U loopt dus bij wijze van spreken het hok in. Blijf het pad door het bosje langs het buitenraster volgen.
7 > Aan het eind van het bosje gaat u via een steggeltje naar de andere kant van het raster. Een aantal steggeltjes brengt u het veld op en af om de natte gedeelten zoveel mogelijk te mijden. Via de hei loopt u terug naar de weg Scharreveld.
8 > Na voorlopig het laatste steggeltje bent u terug op de weg Scharreveld. Daar gaat u linksaf.
9 > Na zo’n 500 meter, na huisnummer 37c neemt u het zandpad rechtsaf.
10 > Bij de verharde weg (dit is de oude ‘hoge’ weg van Westerbork naar Beilen) gaat u rechtsaf.
11 > Voorbij het bankje kunt u via een steggeltje het Scharreveld weer op. Op de zandrug gaat u linksaf. Volg deze zandrug die min of meer parallel aan de weg loopt.
12 > U komt uit bij een smal pad over de heide. Ga daar rechtsaf.
13 > Na een lange, wijde bocht op het heideveld loopt u op de driesprong rechtsaf in de richting van een bosje. Via het bosje komt u op de weg Scharreveld uit. Daar gaat u rechtsaf en loopt u terug naar het startpunt.  

Klik hier voor de complete brochure van deze route

 

Toon/verberg hele beschrijving

map

Route aangeboden door

Waardering

ster ster ster ster ster


Overnachten in de buurt van deze route

Stopplaatsen in de buurt van deze route

Wandel - en Fietsarrangementen in de regio

Wat vindt u van deze route?


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.