Nationaal Park De Groote Peel

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Bron foto: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven Bron foto: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven Bron foto: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven Bron foto: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven Bron foto: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

De Groote Peel is een gebied als geen ander. Het is geen bos, geen heide, geen polder. Peel betekent moerassige plek. En drassig is het hier. Door een leemlaag kon het water niet goed wegzakken. Water- en moerasplanten verteerden niet of nauwelijks. Er ontstond laagveen. En dat was de basis voor uitbundige groei van het veenmos.

Sfeermaker
Waar een klein plantje groot in kan zijn. Veenmos is grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van De Groote Peel. Het plantje neemt water op via het blad, want wortels heeft het niet. Veenmos kan tot twintig keer z’n eigen gewicht aan vocht vasthouden. Het groeit aan de bovenkant en sterft tegelijk af aan de onderkant. Op de resten floreren hoogveenplanten als zonnedauw, lavendelhei en wollegras.

Peelpuisten
Ook bomen legden het op den duur af tegen het veenmos. Ze waaiden om nadat een veenmostapijt de wortels heeft verstikt. Bij een lage waterstand komen nog altijd de fossiele boomstronken tevoorschijn. Het heet kienhout, maar is in deze streek beter bekend als ‘peelpuisten’. Om de moerasachtige delen te kunnen verkennen, heeft Staatsbosbeheer ‘knuppelbruggen’ aangelegd. Dat zijn verhoogde wandelpaden van boomstammen.

Regenboog
De rust van De Groote Peel lokt meer dan honderd soorten broedvogels. Eén fladderende regenboog van blauwborsten, roodborsttapuiten en geelgorsjes. Ook trekvogels strijken hier neer. Met onmiskenbaar getrompetter kondigt de statige kraanvogel zijn komst aan.

Het beste uitgangspunt voor een bezoek aan het Nationale Park is Bezoekerscentrum Mijl op Zeven.B
ron tekst: Staatsbosbeheer

 

map

Stopplaatsen in de buurt

Geplaatst door

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.