Brand brouwerij

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Brand Bierbrouwerij museum in Wijlre

Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de Brand Brouwerij en het dorpje Wijlre dat zich aan de horizon boven de weilanden verheft. De moutsilo is met zijn acht verdiepingen een blikvanger. Het spreekt voor zich dat in deze fïetsgids ook de Brand Brouwerij is opgenomen. De brouwerij is de oudste van Nederland. In 1340 gaf een kasteelheer het 'heerlijck recht' om in Wijlre een bierbrouwerij te beginnen. De brouwerij was uiteraard boven de bron gevestigd, want een eerste eis die een brouwerij moest hebben, was dat het water van uitstekende kwaliteit moest zijn. In Zuid-Limburg wordt het water gefiltreerd door krijt-, kiezel- en zandlagen. Later, in 1795, maakte Napoleon een einde aan het 'heerlijck recht'. 

Brouwen was vanaf toen voor iedereen weggelegd. De burgemeester nam de brouwerij (waar vooral brood werd gebakken) over. Op 23 december 1871 werd de brouwerij, boerderij en herberg voor fl. 8000 door Pieter Hubert L'Ortije verkocht aan Frederik Edmond Brand. Vanaf 1871 kun je dus spreken over Brandbier. De eerste jaren brouwde hij een productie die ongeveer gelijk lag met het gebruikelijke gemiddelde van een brouwerij rond die tijd: 750 hectoliter. Behalve het voordeel van het voortreffelijke water, kon de brouwerij in de winter (als er vorst was) ijs halen uit de brede grachten van het kasteel. Het ijs werd gebruikt om de bierkelder te koelen.

Blijkbaar ging het goed met de afzet, want in 1880 was de productie opgelopen tot 2156 hectoliter. De eerste afnemers van het bier waren zowel caféhouders als particulieren, maar ook staan harmonieën, zangverenigingen en schutterijen met een behoorlijke afname in het klantenregister vermeld. In 1902 bedroeg de productie door investeringen om de capaciteit te vergroten 4900 hectoliter. Een jaar later was dat 6100 hectoliter. En daarmee was het een grote brouwerij. De gemiddelde productie van brouwerijen in Nederland, België en het Duitse Rijnland was toen tussen de 3000 en 4500 hectoliter. 1902 was ook het jaar dat bij Brand de eerste pils werd gebrouwen. In Tsjechië (Pilsen) dronken ze het al een tijdje. Brand was in Nederland één van de eerste brouwerijen die bier van lage gisting gingen maken. Het bier vond gretig aftrek bij de klanten.

Een ander bijzonder jaar in de geschiedenis van Brand, was natuurlijk het huwelijk met Heineken in 1989. Gelukkig ging dat niet ten koste van de eigen identiteit. Brand moest een bier blijven waar Limburg trots op is. Nu is pils nog altijd het bier dat door Nederlanders en Belgen het meest wordt gedronken. De capaciteit van de huidige brouwerij ligt op meer dan 1 miljoen hectoliter. Brand pils is er in drie variaties. De Urtyp is krachtig, goudblond, bedoeld als een soort ode aan de Tsjechische bevolking van Pilsen. De Cuvée heeft een speciaal melange van mout. En last but not least het bekende Brand Premium Pilsener met een hoppig aroma. Vraag bij de horeca (je vindt in Zuid-Limburg en daarbuiten genoeg cafés die Brandbier verkopen) ook eens om Dubbelbock en Imperator.

Informatie
Het is mogelijk de brouwerij te bezoeken. Een virtuele rondleiding vind je op de website. Je kunt hier bij Brandslang ook een idee opdoen voor een kroegentocht langs Maastrichtse of Amsterdamse cafés waar natuurlijk Brand wordt geschonken.

Brand Bierbrouwerij
Brouwerijstraat 2 in Wijlre

Bovenstaande tekst komt uit: Fietsen langs brouwerijen (uitgeverij Elmar) Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

 

map

Stopplaatsen in de buurt

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.