Brouwerijmuseum Bocholt

{print_this_page} Schicken Sie diese Seite einem Freund Bookmark and Share

Onderstaande tekst komt uit:
Fietsen langs brouwerijen (uitgeverij Elmar).

Dit boek aanschaffen? Klik op onderstaande link en ga naar de webshop:
Fietsen langs brouwerijen
Fietsen langs brouwerijen
Rutger van den Hoofdakker

Bocholt is een aardig dorp. Alleen moet je er bij voorkeur niet terechtkomen op een dinsdagavond in het laagseizoen, want dan zijn vele horecazaken gesloten.
De blikvanger van het dorp is uiteraard de kerktoren. In 1910 vonden de inwoners dat de l3de-eeuwse kerk vergroot moest worden, maar daarvoor stond de kerktoren in de weg. Er werd gedacht aan afbreken en opbouwen, maar dat vond men toch zonde. De inwoners bedachten toen om met behulp van rollen de 2600 kilo zware toren centimeter voor centimeter te verplaatsen. Nadat de klus in een paar dagen tijd geklaard was, stond de kerktoren tien meter verder.

Tegenover de kerk ligt zowel Brouwerij Martens als het Biermuseum. Brouwerij Martens is met een productie van 1,2 miljoen hectoliter, de vierde brouwerij van België. Ze is al sinds de start in 1758 in handen van de familie. Mijn gastheer, Paul Martens, behoort tot de achtste generatie. Ook zijn broer en twee neven werken voor het bedrijf. Paul houdt zich nu vooral bezig met het museum, dat in 1979 door zijn vader Jean werd begonnen. ‘Mijn vader Jean verzamelde alles wat met bier te maken had,’ vertelt Paul. ‘Uit Tsjechoslowakije, Polen, Oost-Duitsland, Schotland, Ierland en andere landen haalde hij zijn spullen. Bestelauto’s en wagens, brouwketels, bottelmachines, beitels waar de vaten mee gemaakt werden, flessen enzovoort, enzovoort.’ De verzamelwoede van Jean groeide en groeide. In het begin was het museum 600 m2. Nu wordt drie eeuwen brouwgeschiedenis tentoongesteld in een ruimte van 4000 m2. Het is daarmee het grootste biermuseum van Europa. We lopen langs de zalen waarin alles overzichtelijk is uitgezet. Al snel ben ik ervan overtuigd dat ik eigenlijk een paar uur zou moeten uittrekken om alles goed te bekijken.

Er is ook een bezoekers- en congrescentrum. ‘Een rondleiding volgen en een degustatie (zo heet het proeven van bier in België) na of tijdens een symposium klooit zon saai gebeuren toch weer op,’ denk ik. Met conferenties heb ik niet zoveel. Wat mij als fietser meer aan het hart ligt, is dat Brouwerij Martens ook zijn eigen 53 km lange bewegwijzerde fietsroute heeft. ‘De route bestaat al een jaar of tien,’ zegt Paul. De route gaat door onder andere Neerpelt, Hamont-Achel en Achelse Kluis. Natuurlijk zijn er onderweg de nodige cafés waar gestopt kan worden voor een ‘Sezoenske’. De naam geeft aan dat er vroeger alleen maar in de winter werd gebrouwen.

In de zomer worden de terrassen vaak aangedaan door wielerclubs die hier neerstrjken voor een pauze. Maar de meeste wielrenners drinken volgens Paul toch een sportdrankje, cola of een fruitsapje. ‘De fietsers die zich laten verleiden tot een pint, drinken vaak Sezoens quatro, met een alcoholpercentage van vijf procent niet te zwaar, vrij zoet van smaak en met veel vitamines. Ze houden dan een pauze en hebben een rondleiding. Eventueel verzorgen wij een degustatie met snacks.’

‘België heeft meer een cafécultuur dan Nederland met collega’s en vrienden,’ zegt Paul als we neerstrijken in het gezellige proeflokaal. ‘Maar de consumptie van bier in het café neemt af. Het verkeer is drukker geworden en je moet er op verantwoorde wijze mee omgaan’. Het hoofdbier in België is pils, maar de speciaalbieren vinden steeds meer opgang. ‘Terrasbier’, noemt Paul het bier waar je op je gemak van geniet. En ach, ik pas me aan, aan het land, aan de gebruiken, geef me over aan het goede leven. ‘Wil je misschien een degustatie?’ vraagt Paul. Het is 11.00 uur. Voor Nederlandse begrippen te vroeg om nu al achter een blonde te zitten. Ik heb nog maar een paar kilometer gefietst. Zal dat wel goed gaan? Eentje, dat kan geen kwaad. Paul schenkt me een heerlijke pint in, Sezoensbier blond. We brengen een toost uit: op je gezondheid! Voor mij niet voor het laatst!

Bezoek aan de brouwerij is niet mogelijk vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften.

Bezoek Brouwerijmuseum.
Voor groepen: het hele jaar op afspraak.
Voor individuele bezoekers: in juli en augustus van 13.00 tot 18.00 uur.
Rondleidingen met deskundige gids starten om 13.30 en 15.30 uur. Reken op zon 2 tot 3 uur. Degustatie na afloop. Toegangsprijs: € 5,00. In andere maanden is het soms mogelijk je aan te sluiten bij een groep. Informeer bij de Toeristische Dienst.

Bocholter Brouwerijmuseum
Dorpsstraat 53
B-3950 Bocholt

map

Standorte in der Nähe

{comments_poi_viewer}


Melden Sie sich einen Kommentar zu diesem Beitrag.