Achelse Kluis

{print_this_page} Schicken Sie diese Seite einem Freund Bookmark and Share

Onderstaande tekst komt uit:
Fietsen langs brouwerijen (uitgeverij Elmar)

Dit boek aanschaffen? Klik op onderstaande link en ga naar de webshop:
Fietsen langs brouwerijen
Fietsen langs brouwerijen
Rutger van den Hoofdakker

Het leven is goed in het Brabantse land, het land waar mijn wieg heeft gestaan. Daar heb ik voor altijd mijn hart aan verpand. Dat land doet mijn hart sneller slaan. Ik neurie zachtjes het liedje van de Havenzangers. Vooral als ik door het natuurgebied De Malpie fiets, voel ik me opperbest. Ook de honderden, misschien wel duizenden vogels zijn vrolijk gestemd en kwetteren me vanuit het plassengebied toe. De abdij en brouwerij van de Achelse Kluis ligt net aan Belgische zijde. Voor mij is het tijd voor een pauze. Ik laat de uitnodiging om bij het gebed aanwezig te zijn maar achterwege. Ik ben te laat voor de ‘Noon’ en veel te vroeg voor de ‘Vespers en Eucharisatie’ van 17.30 uur. Geen afspraak of rondleiding deze keer, maar in alle rust kan ik genieten op het bijna uitgestorven terras van een blonde trappist. De meeste mensen vinden het op deze doordeweekse dag in mei nog te fris om buiten te zitten. Binnen in de herberg is het wel al gezellig druk. De brouwerij is niet geopend voor bezoek, maar vanuit de herberg kan ik door de glazen wand de ketels zien. Met een abdijsoep, een gebakje of trappistenijsje (zonder alcohol) erbij kun je een slechtere locatie verzinnen om tot rust te komen.

De geschiedenis van de Achelse Kluis gaat terug naar 1656 toen zich hier een gebedshuis voor de katholieken bevond. In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten op deze plaats een gemeenschap van kluizenaars die zich wijdden aan gebed, beschouwing en geestelijk leven. Tijdens de Franse revolutie werden de kloosterbroeders verjaagd, maar in 1846 begonnen trappistenmonniken van de abdij van Westmalle hier een Sint-Benedictusklooster. Woeste gronden werden ontgonnen voor landbouw en veeteelt. Ook werd er bier gebrouwen. Aan al die activiteiten kwam abrupt een einde toen in 1914 de Duitse bezetter tijdens een militaire actie de Achelse Kluis onder vuur nam. De monniken vluchtten naar het vrije Nederland. Het koper van de brouwketels werd later in beslag genomen. Na de Eerste Wereldoorlog probeerden de monniken een vergoeding voor oorlogschade te krijgen. De rechtszaak sleepte zich voort tot in 1925. Het grootste probleem was dat het klooster op naam stond van twee trappistenbroeders van Nederlandse nationaliteit. Een vergoeding bleef uit. Bij gebrek aan financiële middelen werd de heropbouw van het klooster opgeschoven en duurde het uiteindelijk meer dan 80 jaar voordat er ook weer bier werd gebrouwen.

De landbouwgronden zijn nu eigendom van Staatsbosbeheer en het Vlaamse geweest. Nu voorziet de abdij in haar levensbehoeften door de verkoop van blond en bruin bier van 5 procent en sinds 2002 ook Achel Extra Bruin (8 procent). Rond de binnenplaats is er een winkel, een galerie met religieuze kunst, boeken en dergelijke, de herberg en een gastenhuis, wat voor de nodige inkomsten zorgt. Sinds 1998 wordt er in de abdij weer bier gebrouwen. De Achelse Kluis is één van de zes brouwerijen die ‘trappistenbier’ maken. De andere trappistenbieren zijn Orval, Westmalle, Westvleteren, Rochefort en Chimay. Niet elk bier mag de naam ‘trappist’ dragen. Dit recht is enkel voorbehouden aan bier dat binnen de muren van het klooster is gebrouwen door monniken die tot de orde van de cisterciënzers behoren. Een substantieel deel van de winst van het trappistenbier moet worden afgedragen aan werken met een sociaal karakter. Het Nederlandse ‘La Trappe’ uit de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven voldoet niet meer aan de criteria van ‘Authentic Trappist Product’. Dit bier wordt wel in de abdij gebrouwen, maar niet meer door monniken en de inkomsten zijn niet meer bestemd voor sociale hulpverlening. Ook is de abdij niet meer onafhankelijk. De huidige eigenaar van de La Trappe brouwerij is het grote bierconcern Bavaria.

Voor ik vertrek, koop ik nog even wat in het supermarktje. Behalve proviand voor een lekkere maaltijd, vind ik hier ook vele soorten bier. Ook van de andere trappisten en commercieel gebrouwen bieren.

Mijn pakruimte is bescheiden en ik houd het dus maar op twee flesjes Achelse Kluis. Voor ‘s avonds als ik voor mijn tent een potje aan het koken ben.

Informatie
De herberg is van mei t/m september elke dag van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Van oktober t/m april kun je van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht.

De Achelse Kluis
Kluis 1
B-3990 Hamont-Achel (België)
Tel (algemeen): +32 (0)11-800760

Ga naar de website van deze locatie

 

map

Standorte in der Nähe

{poi_auteur}

{comments_poi_viewer}


Melden Sie sich einen Kommentar zu diesem Beitrag.