Brouwerij Dommelsch

{print_this_page} Schicken Sie diese Seite einem Freund Bookmark and Share

Onderstaande tekst komt uit:
Fietsen langs brouwerijen (uitgeverij Elmar).

Dit boek aanschaffen? Klik op onderstaande link en ga naar de webshop:
Fietsen langs brouwerijen
Fietsen langs brouwerijen
Rutger van den Hoofdakker

Stel, het is 1744, je bent boer en herbergier en je denkt: ‘Ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging.’ Je slaat met je vuist op tafel en schreeuwt: ‘Ik wil bier brouwen.’ Zo zal het misschien gegaan zijn toen in 1744 Jan Snieders in het plaatsje Dommelen bier ging brouwen. Zo’n 150 jaar later is het bedrijf nog steeds in handen van de Sniedersfamilie. Willem, de achterkleinzoon van Jan, krijgt de leiding over de brouwerij en wil deze flink uitbreiden. Hij neemt stoommachines in gebruik om de brouwerij van energie te voorzien. De plaatselijke kerk profiteert ook mee van het opwekken van elektriciteit.

260 jaar later. Een miljoen hectoliter wordt er jaarlijks in het ultramoderne brouwhuis gebrouwen. ‘Nee, de oude koperen ketels zijn niet meer in gebruik,’ vertelt Jan van de Kerkhof tijdens de rondleiding. We lopen door het mini-museum en over het bedrijfsterrein rond. Buiten blinken grote ketels in het zonlicht. Jan wijst me op een oude put waar vroeger het water werd opgehaald. Nog steeds komt het water hier uit de grond, maar de sfeer van een oud ambacht is soms ver te zoeken. De brouwerij (‘zeg geen fabriek,’ zegt Jan) oogt vooral modern. Vanuit een kantoortje wordt de productie van het bier op hightech wijze aangestuurd. Het is me duidelijk dat het een brouwerij is die oog heeft voor innovatie. Anders zouden ze al lang te gronde zijn gegaan. Zo vermeldt de geschiedenis dat in 1924 koelmachines in gebruik worden genomen die de productie van pils mogelijk maken. Een ander wapenfeit dat Dommelsch op haar conto mag schrijven, is het kelderbiersysteem, waarmee door een digitale verbinding de brouwerij de exacte stand van het bier in de tanks van het café kan volgen. Zaken als de druk en de temperatuur worden gemeten om ervoor te zorgen dat het pils dat je in het glas krijgt, bier is zoals bier bedoeld is. Dus niet met vier duimen schuim. De brouwerij ontwikkelde een stapelbaar ‘Amsterdammertje’ en lanceerde in 2000 een cadmiumvrj krat met handvat. Een ander jaar van belang was 1968 (ook voor mij, want het is mijn geboortejaar), toen de brouwerij onderdeel werd van brouwerij Artois die later met Jupiler fuseerde tot Interbrew wat nu Inbev heet. Mocht je dit niet helemaal kunnen volgen, kijk dan ook bij het stukje over Jupiler of op de website. 0 ja. Dommelsch doet ook wat aan het milieu. In 1997 nam de brouwerij een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie (wat een woord) in gebruik. Het biogas dat daarmee wordt gewonnen voorziet de brouwerij voor een gedeelte in haar energiebehoefte.

Dommelsch brouwt tegenwoordig behalve pils dat in een petfies, blik of glazen fles wordt gestopt, ook Jonge Bok, Dommelsch Ice en Lente Hop. Om dat aan de bierdrinker te laten weten, wordt er uiteraard reclame gemaakt. De reclames van Dommelsch waren zeer succesvol. Wie herinnert zich niet de ‘maar wij hebben Dommelsch’-campagne? De reclame over de archeologen die bij het plaatsje Dommelen 200 jaar oude schedels opgroeven, kreeg een Gouden Loeki. Het beeldje staat in het mini-museum. Ik herinner me de anekdote nog maar al te goed. ‘Kijk, die kaaklijn (met dat gleufje bij de voortanden) hebben ze allemaal. Hoe zou dat toch komen?’ vraagt een archeoloog. ‘Geen idee,’ antwoordt de ander, terwijl hij met zijn tanden (die dezelfde vorm hebben als die van de oude schedels) het flesje opent. Tegenwoordig gooien ze er een petfies tegenaan.

Praten over bier maakt dorstig. Ik heb nu wel zin in een smakelijk biertje. Ik wil wel eens een Lente Hop proberen. Het is tenslotte mei. Maar Jan biedt me een kop koffie aan. Ik accepteer het aanbod en denk aan de kilometers die ik nog moet fietsen. ‘Ook voor fietsers geldt de Bob,’ zegt Jan. Dat is waar. Het is onverantwoord om dronken op de fiets te stappen. Met al dat verkeer moet ik alert blijven. Ik ben kwetsbaar. Volgende keer moet ik maar op een tandem stappen en het sturen en remmen aan Bob of Bobette overlaten. Jan legt me uit wat het verschil is tussen de Belgische en Nederlandse biercultuur. Jan: ‘Pas na een 17.00 uur trekt de Nederlander zijn eerste pilsje open. In België is het heel normaal om bij de lunch een pils te drinken. De Nederlander consumeert meer thuis dan in het café. Het bier wordt uit kleinere glazen gedronken dan in België. Echt Nederlands is het om een rondje te geven, maar dan wel met het idee dat iedereen een rondje geeft.’ Of geldt dat alleen voor boven de rivieren waar ik vandaan kom? Ging ik vroeger uit, dan bestelde ik vier bier of zo. Als ik me niet verstaanbaar kon maken, stak ik gewoon vier vingers op. Vervolgens kreeg ik een pils van Dommelsch, Heineken, Grolsch of zoiets. Nooit werd er gevraagd wat voor bier ik wilde. Nooit werd spontaan een Leffe of Chouffe voor me geschonken. Ik heb nooit iemand een rondje La Chouffe horen geven. Misschien wordt dat toch eens tijd. Misschien heeft het wel te maken met de protestantse roots. Op naar het katholieke België!

Rondleidingen
Ja, je bent journalist en schrijft een boekje. Dan krijg je soms privé-rondleidingen, word je in de watten gelegd en mag je kijken op plaatsen die anders niet toegankelijk zijn. De Dommelsch brouwerij is normaal gesproken niet voor individuele bezoekers geopend. Dus trommel al je fietsvrienden op (minimaal 25, maximaal 50 personen) als je de brouwerij wilt bezoeken. Mocht je een man tekort komen, stuur me dan een e-mail. Misschien fiets ik wel mee. Een rondleiding is mogelijk van maandag tot en met donderdag van 13.30 tot 16.30 uur en kost € 4,00 per persoon. Behalve een rondleiding wordt er dan ook geproefd. Nee, geen koffie. Reserveren via 040-2087911.

Dommelsche Bierbrouwerij
Brouwerijplein 84
5551 AE Dommelen

map

Standorte in der Nähe

{comments_poi_viewer}


Melden Sie sich einen Kommentar zu diesem Beitrag.