De Witte Watermolen

{print_this_page} Envoyer cette page à un ami Bookmark and Share

Aan de rand van Park Sonsbeek staat, als een markante blikvanger, de historische Witte Watermolen. Deze molen is als enige overgebleven van de in totaal tien waterradmolens die ooit door de St. Jansbeek werden aangedreven. Daarvan stonden er vijf in Park Sonsbeek. De overige stonden in en aan de rand van de ommuurde stad. De molens vormden het ‘industrieterrein’ Sonsbeek waar granen, zaden, boomschors en lompen werden verwerkt tot respectievelijk meel, olie, looistof en papier. Dit ‘bedrijventerrein’ vormt in wezen de oorsprong van Arnhem.

De Witte Watermolen uit ca. 1460 is een z.g. bovenslagmolen, die draait door het gewicht van het water dat bovenop het waterrad valt. Vervolgens zet dit rad via een stelsel van houten tandwielen een van de drie aanwezige maalstenen in werking. Op die manier wordt op ambachtelijke wijze o.a. tarwemeel, roggemeel en ‘vrekkenmeel’ vervaardigd.

Wilt u weten wat ‘vrekkenmeel’ is, of bent u gewoon nieuwsgierig naar dit historische staaltje van technisch vernuft, loopt u dan eens de molen binnen. De molenaars vertellen u graag alles over de historie en werking van deze ‘middeleeuwse fabriek’. Voor schoolklassen worden er op verzoek speciale ‘molenlessen’ georganiseerd.

In de molen en in de winkel van het Bezoekerscentrum zijn meelproducten en bakbenodigdheden te koop. Ook kunt u er terecht met uw vragen over het bakken. Bij aankoop van een meelproduct krijgt u gratis een recept mee.

Openingstijden:
De molen is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

Gelegen naast Bezoekerscentrum Sonsbeek:
Zijpendaalseweg 24a
6814 CL Arnhem
Tel: +31 (0)26 44 50 660
E-mail: info@bezoekerscentrumsonsbeek.nl

map

Sites à proximité

{comments_poi_viewer}


Inscrivez-vous faire des commentaires sur ce post.