Fort Zuidwijkermeer

Print this page Email this page to a friend Bookmark and Share
Foto Jos Teeuwisse Fort met naaste omgeving luchtfoto 1930, Kees Bruins Foto Jos Teeuwisse

Fort uit de Stelling van Amsterdam
Fort Zuidwijkermeer is één van een reeks forten van de Stelling van Amsterdam. Zoals de meeste oude verdedigingswerken in Nederland is de Stelling van Amsterdam een waterlinie. Een ingenieus stelsel van sluizen en duikers maakte het mogelijk om in korte tijd het voor de forten liggende terrein onder water te zetten en voor de aanvaller onbegaanbaar te maken.

Het fort bestaat uit een halvemaanvormig eiland omringd door  een brede gracht. Dit forteiland is gemaakt van duinzand. Op het eiland is een langwerpige bomvrije kazerne, die gemaakt is van ongewapend grind- en steenslagbeton. Het gebouw staat niet op palen, maar op een betonnen funderingsplaat, die meteen de vloer van de verblijven in het hoofdgebouw vormen. De bezetting van het fort was 161 man.

Achter het fort stonden tot de verbreding van het kanaal in 1956 een huis en een houten genieloods, zoals je die bij fort Sint Aagtendijk nog wel vindt. Bij die verbreding is ook de nevenstelling van het fort aan de oever van het kanaal gesloopt. Wanneer het fort precies is gebouwd is niet zeker, behalve dat het in 1903 helemaal voltooid was.


Het fort en de omliggende weilanden zijn vanaf de Kanaalweg te overzien. Het ligt aan het Noordzeekanaal bij Beverwijk.
Kijk voor meer informatie over dit fort op deze website.

Openingstijden
Het fort is alleen toegankelijk tijdens Open monumentendag.

Contactgegevens
Kanaalweg 15
1948PL  Beverwijk

 

map

Nearby locations

{poi_auteur}

{comments_poi_viewer}


Sign up to comment on this post.