Batterij en Spaarnwouderveen

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Foto Jos Teeuwisse Foto Jos Teeuwisse Foto Fred Hopman Foto Fred Hopman

Onderdeel van de Stelling van Amsterdam
Op het eerste gezicht is het Spaarnwouderveen zomaar een bosje zoals er meer langs de weg liggen. Maar wie goed kijkt, ziet dat het hier gaat om een mooi stukje wildernis. Opvallend zijn de hoge, grassige bulten langs de weg, waarachter de bomen schuil gaan. Die horen bij Batterij, een van de oudere versterkingen rond Amsterdam (begin 19e eeuw). Later: de stelling van Amsterdam (1927). Bovenop zijn ze begroeid met meidoorns. Daaromheen ligt het eigenlijke veen.

Wat is er te zien?
Vlakbij deze post is de luchtafweerbatterij van Halfweg gebouwd, met drie afweergeschutten. De resten hiervan zijn nog steeds in het terrein terug te vinden.

Ooit was in dit gebied een dijkdoorbraak, toen het IJ nog een groot en woest water was. Het plasje van toen is nu opgevuld met veen. Hier groeit een ruig berkenbos. Wat verderop staat veel grauwe wilg. Op het open gedeelte is een heideveentje, waar planten zoals liggend walstro, dophei en smalle stekelvaren groeien. En dat onder de rook van de voormalige CSM suikerfabriek. Aan de zuidwestrand van het bosje bij de Batterij, is een strook bos weggehaald. Daarvoor in de plaats groeien nu plantensoorten zoals de blauwe en geelgroene zegge die in de loop der jaren bijna uit het gebied verdwenen waren. Dit landschapsjuweeltje is een trekpleister voor veel vogels.

 

map

Stopplaatsen in de buurt

Geplaatst door

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.