Eilandspolder

Print this page Email this page to a friend Bookmark and Share
Foto Onno Steendam Foto Henry Buter Boterbloemdijk Menningweer, foto Jos Teeuwisse

Wat is er te zien in dit oer-Hollandse landschap?
De Eilandspolder is zo’n gaaf Oer-Hollands landschap, dat moet iedereen gezien hebben. Landschap Noord-Holland beheert het westelijke deel. Doe eens mee aan een vaarexcursie of huur een bootje. Dat is namelijk de beste manier om het landschap te ervaren en de weidevogels te zien. Maar er zijn ook volop fiets- en wandelmogelijkheden.

Wie een buitenlander wil imponeren met Noord-Holland, kan hem of haar het best de Eilandspolder laten zien. Dit door mensen gemaakte landschap gaat terug tot de 13e eeuw. De Eilandspolder was vroeger een eiland tussen de Schermer en de Beemster, toen nog grote meren, ontstaan door het oprukkende water van de Zuiderzee.

De Randstad is ver weg als je in een kano of roeiboot over de sloten en plassen peddelt, terwijl de grutto's en tureluurs je vanaf de oever toeroepen. Langs de ondiepe sloten groeit het trilveen aan, dat het thuis is van een delicate flora van varens en orchi­deeën. In lente en zomer is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en plevieren.
Aan de Lei, het grootste meer in het gebied, is een mooie uitstapplek ingericht. Je kunt hier zwemmen en picknicken.

Oostelijk en westelijk deel Eilandspolder
Er zijn overigens twee Eilandspolders die nogal verschillen van aan­zien en karakter. Het oostelijk deel is een fijnmazig netwerk van sloten en kreken die voornamelijk in oost-west richting lopen. Het westelijke deel is later door mensen in gebruik genomen. Het is opener en overzichtelijker. De kavels zijn groter en ook niet zo smal. Er zijn ook een paar meertjes als De Lei, het Arismeer en De Knie en flink brede sloten in grillige patronen.

 

map

Nearby locations

{poi_auteur}

{comments_poi_viewer}


Sign up to comment on this post.