Wildrijk

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Foto Vera van Dantzig Foto J.G.J.M. Noort-Zonneveld Foto J.Veenhuijsen Foto Jos Teeuwisse

Prachtbos met wilde hyacinten
Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Toen die hun interesse verloren, verwilderde het gebied. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd het leeg gekapt door kamperende gastarbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk.

Wandeling door het bijzondere bos
Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterwoning enkele hoekjes wilde witte narcissen. In de zomer vindt u er verkoeling en in het najaar zijn er vele paddenstoelen te vinden. Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet.

Excursies
In het voor- en najaar zijn er excursies in het gebied, bijvoorbeeld een nachtvlinder- of vleermuizenexcursie. Op deze pagina kunt u de agenda bekijken. U kunt excursies boeken via het telefoonnummer: 088 0064455.

Schoonwatersloot
Met een bijzonder soort gemaal, een tonmolen, wordt het water op peil gehouden. Dat water komt door een zogenaamde ‘schoonwatersloot’ rechtstreeks uit de duinen. Daarmee is het Wildrijk een van de allermooiste bezittingen van Landschap Noord-Holland. 

 

map

Stopplaatsen in de buurt

Geplaatst door

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.