Noordduinen

Print this page Email this page to a friend Bookmark and Share
Koekoeksbloemen, foto Jan Zijp Groote Keeten, foto Bas Arends Foto Jan Zijp Foto Jan Zijp

Een lang gerekte strook duinen
Deze duinen zijn bekend vanwege de zeldzame broedvogel de tapuit en de aanwezigheid van het zeldzame duintype grijze duin. Het gebied kleurt grijs door de vele mossen en korstmossen.

Welke dieren leven er in het gebied?

Waar in veel gebieden de konijnenstand aan het einde van de jaren negentig door ziekten flink onderuit ging, is dit in de Noordduinen op miraculeuze wijze niet gebeurd. Het gebied vormt hierdoor een van de laatste Nederlandse bolwerken voor de tapuit, een vogel die dankbaar gebruik maakt van verlaten konijnenholen als broedplaats.

Wat is er te doen?
Er zijn volop mogelijkheden om de Noordduinen zelf te verkennen. Er loopt een fietspad van Den Helder naar Callantsoog door de duinen. De fietsmogelijkheden zijn enige jaren geleden uitgebreid door de aanleg van een fiets- en kanoroute door de polder.
Vanaf de strandopgang bij de Callantsogervaart loopt een voetspoor dwars door de duinen. Er zijn allerlei mogelijkheden voor een ommetje. Bijvoorbeeld via het strand, het fietspad of het voetspoor. Er is op de grens van de Noordduinen en de Grafelijkheidsduinen een sms-route. U stuurt op 10 aangegeven punten een sms-je en ontvangt dan informatie.
Bezoek ook de nieuwe uitkijktoren bij Groote Keeten bij Botgat. Deze toren is ontworpen door basisschoolleerlingen uit ’t Zand.

Er worden ook excursies georganiseerd in het gebied. Kijk in de agenda wanneer deze plaatsvinden.

Toegankelijkheid
Vrij toegankelijk op wegen en paden. Aangelijnde honden mogen mee.

 

map

Nearby locations

{poi_auteur}

{comments_poi_viewer}


Sign up to comment on this post.