Benningbroek

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share
Foto Ger Tik Foto Marijke Drees

Aardwetenschappelijk weidegebied
West-Friesland heeft een opzienbarende ontstaansgeschiedenis. Het verleden is nog goed af te lezen aan de hobbelige weilanden bij Benningbroek. Het land werd niet gevlakt, zoals veel andere delen van West-Friesland. Daarom werden de percelen aangewezen als aardwetenschappelijke reservaat.

Wat is er te zien?
Er zijn in deze weilanden verschillende fenomenen terug te zien. De oude wadgeulen zijn te herkennen én het eeuwenlang zwoegen van boeren. Deze oude wadgeulen liggen nu hoger dan het omliggende land, omdat ze zijn opgevuld met zand. Dat zand klonk minder in dan klei. Daarom worden dit soort stukjes wel het omgekeerde land van West-Friesland genoemd. Daarnaast groeven de boeren eeuwenlang de greppels uit. De grond uit de greppels kwam in het middenperceel terecht. Daardoor zijn de hoogteverschillen van soms wel meer dan anderhalve meter binnen een perceel ontstaan.

Kadetjesland
Dit soort land wordt ook wel kadetjesland genoemd en is nu nog op heel weinig plekken te zien. Daarom is dit gebied aangewezen als aardkundig monument. Door de grote verschillen in droog en nat in Benningbroek is dit gebied ook van belang voor planten.

 

map

Stopplaatsen in de buurt

Geplaatst door

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.