Kasteel-Museum Sypesteyn

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share

Kasteel-Museum Sypesteyn

Sypesteyn, een romantisch kasteel in een uitgestrekte historische tuin: grote collectie Loosdrechts porselein, oude schilderkunst, meubels, wapens, klokken & glas.

Op oude fundamenten tegenover de Sijpekerk bouwde Jonkheer van Sypesteyn begin vorige eeuw zijn vermeende stamslot. Halverwege Utrecht en Hilversum staat zijn verwezenlijkte jongensdroom: een kasteel omringd door fraaie tuinen en grachten.
De jonkheer richtte zijn kasteel in met familieportretten en andere antiquiteiten. Met zijn schepping heeft de jonkheer een monument opgericht voor zijn familie en verhaalt hij over de oude Nederlandse (kunst)geschiedenis, architectuur en tuinkunst.
De verzamelingen in het kasteel zijn bijeengebracht vanuit het idee van wat een familieslot zou moeten bevatten. Zij geven een fraai overzicht van de Nederlandse portretkunst van de zestiende tot en met achttiende eeuw. De verzamelwoede van de jonkheer richtte zich ook op wapens, meubels, klokken, porselein, glas en andere vormen van kunstnijverheid. Het Loosdrechts porselein werd na het overlijden van de jonkheer nog fors uitgebreid en is inmiddels de belangrijkste collectie in zijn soort.
De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals Van Sypesteyn haar heeft nagelaten. Via de Wapenkamer en Gotische Kamer komt de bezoeker in de Lage Zaal. Op de eerste verdieping zijn zalen gewijd aan Oosters en Hollands porselein, de aan de Van Sypesteyns gelieerde gebroeders De Witt en aan het rijke regentenleven van de achttiende eeuw.

Open:
April weekenden 12.00 - 17.00 uur
Mei t/m herfstvakantie dinsdag t/m zondag 12.00 17.00 uur
groepen het hele jaar door op afspraak

Adres:
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht

map

Stopplaatsen in de buurt

Reacties op deze Stopplaats


Meld je aan om hierop te kunnen reageren.