Op verhaal bij de pachters van Verwolde

Print deze pagina (gebruik Google Chrome) Verstuur deze pagina naar een bekende Bookmark and Share

door Geldersch Landschap & Kasteelen, donderdag 26 februari 2015

Een tocht langs oude boerenhoeven en oude tradities

In het weekend van 22 en 23 augustus organiseert Geldersch Landschap & Kasteelen een uniek wandel- en fietsevenement op Landgoed Verwolde te Laren (Gld). Jaarlijks wordt het landgoed één weekend opengesteld om kennis te maken met de geschiedenis en de bewoners van de pachtboerderijen. Dit jaar spelen de boerentradities de hoofdrol. Bewoners en oud bewoners van de boerderijen vertellen over vroeger en nu en op 14 locaties valt van alles te zien of te beleven.

Zo wordt bij één van de boerderijen verteld over de inbreng van het linnengoed bij het huwelijk en het linnenkabinet. Vroeger was het een teken van welstand als het linnenkabinet van de bruid goed gevuld was. Voor de boerin een goede gelegenheid om te pronken in de mooie kamer op zondagmiddag wanneer er bezoek was. Alle gebruiken er omheen worden getoond en uitgelegd door vrijwilligers. De hoeve uit 1878 is een mooi decor voor deze tradities. Wat weet u bijvoorbeeld van dookrollen, de pijp- en rookkast, het vlasstuk, kiek’n visite of knipmutsen wassen?

Wandelen of fietsen
Deelnemers kunnen te voet of op de fiets deelnemen aan dit evenement. Er kan gekozen worden uit een wandeltocht van 2 of 6 km of een fietsroute van 20 km. Tijdsduur: 1,5 tot maximaal 4 uur. Dit kan naar eigen keuze ingevuld worden, echter alleen de tocht van 20 km gaat langs alle 14 punten.

Markt
Bij het kasteel Huis Verwolde is een gezellige markt met een mengeling van streekproducten en culturele activiteiten. Zowel in de oude keuken van het kasteel als in de Oranjerie kunt u genieten van allerlei lekkernijen.

Kinderactiviteiten
Voor de kinderen is een speelplein ingericht met vergeten kinderspelen zoals klepperen, hoepelen, bliklopen etc.

Praktische informatie
Zaterdag 22 en zondag 23 augustus, starten vanaf 10.00 uur bij Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, Laren Gld. De routes zijn uitgezet met pijlen, de stops zijn gemarkeerd met vlaggen van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Deelname: € 9,95, t/m 12 jr € 3,95, donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 8,95 en t/m 12 jr € 2,95. De kosten zijn incl. koffie, iets lekkers en routeboekje.

Informatie: 0573-401825, email , website www.glk.nl/verwolde

 

Onderwerp : Zomeractiviteiten - Fietstip en Wandeltip

Wat vind je van dit bericht?

Meld je aan om hierop te kunnen reageren.

Afbeelding: Geldersch Landschap & Kasteelen

Onderwerpen